Jake Gyllenhaal, unul dintre cei mai aratosi si talentati actori de la Hollywood, implineste azi 36 de ani!

gyllenhaal photo: Jake Gyllenhaal jakemb.jpg

Jacob Benjamin Gyllenhaal s-a nascut la Los Angeles, intr-o familie de cineasti: mama lui este scenarista si producatorul Naomi Foner si tatal lui este regizorul Stephen Gyllenhaal. Sora lui, actrita Maggie Gyllenhaal, a si jucat acest rol in filmul Donnie Darko (2001), iar nasa lui este celebra Jamie Lee Curtis.

 photo jake-gyllenhaal-2_zpsxlriu3ng.jpgDebutul si l-a facut la 11 ani, jucand rolul fiului lui Billy Crystal in City Slickers (1991). Au urmat alte roluri memorabile in October Sky (1999), thriller-ul psihologic cult Donnie Darko (2001), pentru care a fost nominalizat pentru cel mai bun actor la Independent Spirit Awards, comedia Bubble Boy (2001), The Good Girl (2002) sau Moonlight Mile (2002). In 2004, acesta a jucat in blockbuster-ul S.F. The Day After Tomorrow (2004), alaturi de Emmy Rossum, Sela Ward si Dennis Quaid.

Jake Gyllenhaal si-a facut debutul si in teatru, jucand timp de 8 saptamani in adaptarea lui Kenneth Lonergan a piesei This Is Our Youth, pe scena din West End, Londra. Au urmat roluri in dramele Jarhead si Proof, 2005 fiind si anul in care acesta a jucat in Brokeback Mountain, alaturi de asutralianul Heath Ledger; pentru rolul lui Jack Twist, Gyllenhaal a primit Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor in rol secundar, fiind nominalizat la Premiile SAG si Oscar.

I photo tumblr_mxzcf1UEyl1s5e6hno1_500_zps4rwlzid1.pngn continuare, talentatul actor a jucat numai in filme bune precum thriller-ul Zodiac (2007), excelenta drama Brothers (2009), drama romantica Love & Other Drugs (2010), thriller-ul S.F. Source Code (2011) si drama politista End of Watch (2012). In 2013, acesta a jucat in unul dintre filmele mele preferate, genialul si tulburatorul Prisoners. Peste un an a jucat rolul principal in dramedia neagra Nightcrawler, pentru care a primit din nou nominalizari la cele mai importante premii. In 2015, acesta a jucat in drama emotionanta Southpaw, aflata in topul celor mai frumoase filme din acel an si in dramedia Demolition, pe care nu am vazut-o inca, din pacate.

Pe plan personal, Gyllenhaal a avut relatii de lunga durata cu actritele Kirsten Dunst si Reese Witherspoon si este nasul fetitei raposatului actor Heath Ledger si a lui Michelle Williams, Matilda Rose Ledger. Este bun prieten cu solitstul formatiei Maroon 5, Adam Levine, pe care il cunoaste de la gradinita, dar si cu actorul Peter Sarsgaard, care ii este si cumnat.