Genul: comedie, actiune
Regizat de: Franck Gastambide
Scris de: Luc Besson, Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian
Premiera in Romania : 1 iunie 2018
Studioul: EuropaCorp
Durata: 95 minute
Distribuit in Romania de: Ro Image 2000

Lansat in Franta in 1998, primul film din seria Taxi a devenit repede una dintre cele mai bune comedii de actiune din Europa; creat si produs de celebrul Luc Besson si avand un buget de 8 milioane $, filmul a incasat aproape 65 de milioane $ la box office-ul mondial si le-a propulsat carierele celor doi protagonisti, Samy Naceri si Frédéric Diefenthal.

In urmatorul deceniu, au urmat 3 continuari de succes, iar in 2018 a venit timpul lui Taxi 5, o comedie usoara si relaxanta la care am ras non stop. Sa ne-ntelegem, nu este vorba despre o capodopera a cinematografiei, dar este unul dintre acele filme grozave care nu incearca sa pare altceva, nu se chinuie sa filosofeze sau sa stoarca emotii inutile. Este pur si simplu o comedie foarte distractiva si plina de energie.

In rolul principal este chiar regizorul filmului, Franck Gastambide – Sylvain Marot, un politist de top din Paris care este transferat fara voia lui in Marsilia, dupa ce se culca cu sotia comisarului de politie. Acolo, el face cunostinta cu noua lui echipa formata din personaje caricaturale (psihopatul, nimfomana, politistul extrem de prost sau ghinionist), de care abia asteapta sa scape pentru a lucra la Fortele Speciale, jobul de vis al lui Marot.

In prima lui zi de lucru, Sylvain Marot este lovit cu masina de catre Eddy Maklouf (Malik Bentalha), un sofer de taxi nu foarte inteligent, care reuseste sa fuga cu succes de la locul accidentului. Fiind un sofer destul de priceput si cunoscand orasul foarte bine, Eddy devine partenerul lui Marot; misiunea celor doi si a echipei de politie din Marsilia este sa prinda duo-ul de talhari italieni care dau spargeri si fug apoi de la locul infractiunii cu diverse Ferrari-uri.

Bernard Farcy se intoarce in rolul lui Gibert, primarul tacanit al Marsiliei, care roaga politia sa pazeasca un diamant pretios care va ajunge la ei in oras. Bineinteles ca acesta va fi urmatoarea tinta a talharilor italieni condusi de Salvatore Esposito, interpretand onorabil rolul personajului negativ.

Marot si Maklouf nu numai ca recupereaza celebrul Taxi al seriei, dar, cu ajutorul surorii lui Eddy, Samia (Sabrina Ouazani), cei doi parteneri vor fi mai rapizi decat rivalii lor (piloti de curse). Scenele de urmariri cu masini puternice sunt bine realizate si pline de adrenalina, actorii sunt haiosi si entuziasti si avem parte de mult umor, chiar daca nu e de cea mai buna calitate mereu.

La fel cum procedeaza Samia cu avansurile lui Sylvain, nu luati filmul prea in serios si veti avea parte de o comedie spumoasa chiar reusita, care va va binedispune si distra cu adevarat. De vazut, de azi, la cinema 😉