Preambul: Am vazut romanul Defending Jacob de numeroase ori in librarii si era pe lista mea de citit de multa vreme. Atunci cand am aflat si scris despre miniserie Apple TV+ bazata pe acesta mi-am zis ca trebuie sa il citesc inainte de premiera serialului de pe 24 aprilie 2020.

Zis si facut si odata cu pandemia asta groaznica am reusit nu numai sa termin romanul pe care il aveam inceput de multe luni, dar sa comand 6 carti noi de pe Amazon direct pe Kindle-ul meu. Asa am citit Defending Jacob in cateva zile, reusind sa termin cartea chiar in acea vineri 🙂

Scurt istoric despre roman: Defending Jacob este o crime drama de familie scrisa de William Landay. Absolvent al Universitatii Yale si al Facultatii de Drept din Boston, Landay a fost timp de 7 ani Asistentul Procurorului General din Middlesex County, Massachusetts. Al treilea roman al sau a fost publicat in ianuarie 2012 de Random House, ajungand imediat in lista bestseller-urilor New York Times.

Despre ce e vorba: Romanul spune povestea unei familii (aproape perfecte si fericite) care este data peste cap dupa ce fiul de 14 ani este acuzat de ucidererea unui coleg de scoala. Andy Barber, capul familiei, este Asistentul Procurorului General din Newton, Massachusetts. La inceput, chiar el se ocupa de cazul uciderii lui Ben Rifkin, un baiat de 14 ani, coleg de scoala cu fiul sau Jacob. Ancheta se desfasoara greu si fara suspecti pana cand Andy afla de Leonard Patz, un pedofil local care locuia in apropierea parcului in care a fost savarsita crima. Acesta devine singurul suspect in caz, procurorul fiind sigur (nu inteleg de unde) de vinovatia acestuia. Totul se schimba insa dupa ce amprenta lui Jacob este gasita in interiorul hainei pe care o purta victima, acesta fiind acuzat oficial de crima.

Ce mi-a placut: desi nu sunt deloc fanul unei povesti spuse altfel decat cronologic, mi-a placut felul cum Landay a imbinat ancheta in fata Marelui Juriu cu procesul lui Jacob, modul cum a fost scrisa cartea (este interesanta, deloc plictisitoare si usor de citit), termenii juridici si latini (doar lucrez in domeniu) si finalul. Personajele sunt bine conturate, povestea nu este complet previzibila, iar desfasurarea procesului este foarte veridica. Este o lectura captivanta care iti mentine interesul pana la final.

Ce nu mi-a placut: inainte sa citesc Defending Jacob tocmai terminasem Lethal White, cel de-al patrulea roman al seriei Cormoran Strike, scris de minunata J. K. Rowling sub pseudonimul Robert Galbraith. Fiind complet fascinata de felul genial in care scrie faimoasa autoare inca din vremea romanelor mele preferate Harry Potter, am simtit o oarecare lipsa de talent literar al domnului Landay; mi se pare ca o persoana care citeste in mod regulat si care este pasionata de carti dezvolta un spirit critic mai accentuat, stiind exact ce i place sa citeasca si daca un roman de acest se bucura de formula castigatoare (plot bun, in care personajele bine definite evolueaza si un final neasteptat care explica aproape totul). Referitor la personajele din roman, m-a iritat faptul ca Andy nu s-a intrebat niciodata daca fiul sau e vinovat sau nu, cu toate ca dovezile se adunau impotriva lui si ca el avea meseria de procuror. Mi s-a parut un element neverosimil al cartii.

In concluzie: Din fericire, Defending Jacob nu este un roman prost, ci este o (legal) drama de familie bine pusa la punct, lipsita de descrieri si emotii inutile, avand insa un subiect extrem de delicat si atemporal care deschide multe teme de discutie si care se bucura de un final (neasteptat) reusit.