Genul: dramedie, mister, thriller
Regizor si scenarist: Emerald Fennell
Producatori: Margot Robbie, Josey McNamara, Tom Ackerley, Ben Browning, Ashley Fox, Emerald Fennell
Data lansarii: 25 decembrie 2020
Box Office (in S.U.A.): 719.300 $
Durata: 1h 53m

Pentru mine, una dintre cele mai frumoase experiente este ca un film pe care de abia asteptam sa il vad sa imi depaseasca chiar si cele mai mari asteptari. Fix asta s-a intamplat cu Promising Young Woman, un film atat de original, dark, amuzant pe alocuri, ironic si inteligent, care a intrat deja in topul filmelor mele preferate din ultimii ani!

Carey Mulligan este Cassandra, o tanara de 30 de ani care locuieste cu parintii si lucreaza ca barista intr-o cafenea micuta. Seara insa, aceasta merge in baruri, unde se preface ca este (foarte) beata, atragand atentia anumitor barbati care ii ofera ajutorul, ducand-o la ei acasa. Avem de-a face aici cu un tip de pradatori mai rar intalnit pe marele ecran: baietii “buni”, care nu ar face, aparent, niciun rau unei alte persoane si care, potrivit imaginii pe care si-au creat-o, nu ar profita de o femeie cand aceasta se afla intr-o stare extrem de vulnerabila. Acestia sunt “victimele” lui Cassie, care isi arata adevarata fata abia dupa ce ajunge in apartamentul lor si ii confrunta in privinta adevaratelor lor intentii.

Promising Young Woman este un revenge movie cum nu am mai vazut. Subiectul nu este deloc unul placut sau usor de digerat: cultura violului si modul in care un astfel de atac absolut ingrozitor distruge nu numai vietile celor implicati, dar si cam totul in urma sa. In acest film, Cassie alege sa se razbune pe cei raspunzatori de moartea prietenei sale cele mai bune, Nina, care trebuia sa aiba un viitor stralucitor ca medic, o viata frumoasa si plina de succes. Asta pana in momentul in care este violata (in grup) de mai multi colegi de la facultatea de medicina, incident pe care il raporteaza conducerii, care nu o ia in serios pentru ca bause in acea seara. Da, ati citit bine, decanul facultatii (o femeie) prefera sa nu ii distruga reputatia si viitorul unui „baiat bun” pentru simpla acuzatie a unei tinere careia ii placea sa bea alcool (?!)… Desi nu aflam exact ce s-a intamplat cu Nina, stim ca aceasta nu mai este in viata, cel mai probabil pentru ca s-a sinucis.

Emerald Fennell este o actrita, scriitoare, scenarista si regizoare britanica de 35 de ani, absolventa a Universitatii Oxford, cunoscuta in special pentru ca a fost show-runner-ul celui de-al doilea sezon al celebrului serial Killing Eve. Ea isi face debutul regizoral cu Promising Young Woman, ceea ce mi se pare uluitor. Filmul este excelent realizat, incepand cu atmosfera dulce-periculoasa, culorile vii, muzica impecabil aleasa, dar si felul in care curge actiunea; este captivant chiar de la inceput, nu exista momente sau scene de umplutura, iar interpretarile protagonistilor mi s-au parut geniale. Pe langa faptul ca este atat de frumoasa, rolul ii vine manusa lui Carey Mulligan, care reda perfect vulnerabilitatea si intensitatea unei femei care stie ce vrea (sa se razbune). Este clar un rol facut pentru si de o actrita desavarsita, care ii va aduce cu siguranta numeroase premii bine meritate.

Promising Young Woman este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut, in special pentru ca este filmul de debut al unei tinere cineaste ❤ de asemenea, finalul a fost magistral; desi m-a luat prin suprindere cat de intunecat a fost, mi-am dat seama ca a fost deznadamantul perfect al unei povesti tulburatoare despre razbunare si izbavire, redata la prima vedere intr-un mod mai light decat alte filme avand subiecte asemanatoare, dar care il face cu adevarat inedit si special.

Trebuie sa il vedeti, fara indoiala.