In general, nu obisnuiesc sa scriu despre decesele actorilor/vedetelor, pentru ca vreau ca acest spatiu virtual sa fie unul informativ si placut, dar nu pot sa nu aduc un omagiu unei actrite extraordinare, care m-a fermecat cu absolut fiecare film sau serial in care a jucat.

Celebra pentru rolurile din serialul Peaky Blinders si filmele Harry Potter, actrita britanica Helen McCrory a murit la varsta de 52 de ani. Anuntul a fost facut vineri de sotul ei, actorul Damian Lewis.

Cu inima impietrita de durere, va anunt ca dupa o lupta eroica impotriva cancerului, femeia magnifica Helen McCrory a murit impacata la ea acasa, in mijlocul unui val de iubire oferit de prietenii si familia ei”, a scris Damien Lewis pe contul sau de Twitter.

„A murit asa cum a trait. Fara frica. Numai Dumnezeu stie cat am iubit-o si suntem constienti de sansa de a o fi avut in vietile noastre“, a adaugat sotul artistei.

Helen McCrory s-a nascut la Londra dintr-o mama galeza si un tata scotian, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului. A studiat la Hertfordshire, apoi a petrecut un an in Italia, inainte de a se intoarce la Londra pentru a studia actoria la Centrul de arte dramatice.

Dupa ce a debutat in cinematografie cu un rol micut in filmul Interviu cu un vampir, la cativa ani dupa ce incepuse sa isi construiasca o cariera in televiziune, Helen McCrory a devenit celebra dupa ce a interpretat-o pe Narcissa Malfoy in ultimele filme din saga Harry Potter.

In ultimii ani, Helen a interpretat-o pe matusa Polly, conducatoarea clanului Shelby din serialul de mare succes Peaky Blinders, care prezinta aventurile unei familii de infractori din Birmingham, la inceputul secolului al XX-lea. A fost inca un rol de exceptie al acestei actrite cum rar vom mai intalni – neinfricata, desavarsita, profund umana si de neuitat.

Helen a fost una dintre cele mai bune actrite ale generatiei ei. Era atat de puternica si controlata, este incredibil de trist ce s-a intamplat,” a declarat Steven Knight, creatorul serialului Peaky Blinders. Cillian Murphy, cel care il interpreteaza pe Tommy Shelby in acelasi serial, a adaugat ca este „indurerat sa piarda o prietena atat de buna. Helen era o fiinta umana atat de frumoasa, iubitoare, amuzanta si plina de compasiune. Era de asemenea o actrita extrem de talentata – neinfricata si magnifica. Ea inalta si umaniza fiecare scena si personaj pe care il interpreta. A fost un adevarat privilegiu sa lucrez cu aceasta femeie geniala…. imi va fi tare dor de prietena mea draga”.

In 2017, Helen McCrory a primit distinctia de OBE (Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic), pentru intreaga sa contributie in domeniul artelor dramatice. Helen si Damien Lewis s-au casatorit in 2007 si au impreuna doi copii – o fiica, Manon, nascuta in 2006 si un fiu, Gulliver, nascut in 2007.

In afara de Peaky Blinders, pe care eu l-am vazut recent, am fost absolut impresionata de rolul pe care aceasta l-a facut in miniseria MotherFatherSon, in care a jucat alaturi de Richard Gere si Billy Howle si vreau sa vad neaparat drama Fearless (2017). Va sfatuiesc sa nu ratati niciun film sau serial in care a jucat aceasta actrita stralucita, moartea ei tragica si timpurie repezentand o pierdere uriasa pentru lumea cinematografiei mondiale.