Festivalul Filmului Francez in Romania sarbatoreste anul acesta cea de-a 26-a editie. Intre 1 si 12 iunie 2022, la Bucuresti si in alte 10 orase din tara – Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Braila, Brasov, Constanta, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures – cinefilii sunt invitati la intalnirea anuala cu cele mai recente si remarcabile filme franceze. Proiectiile vor avea loc in cinematografe si in aer liber. Programul si biletele se regasesc aici.

Nos yeux grand ouverts”/ „Ochii nostri larg deschisi”, tema aleasa pentru editia din acest an, ne invita sa ne intoarcem la esenta artei cinematografice: privitul. Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor si a regizoarelor filmelor selectate. Si nu in ultimul rand, ne incurajeaza sa privim cu mai multa empatie destinul fiecarui popor, mai ales in contextul actual, si sa ne reamintim ca suntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru sectiuni ale festivalului reflecta firul conductor al acestei editii.

Astfel, Competitia Tinerelor Talente – Lungmetraj pune in lumina, ca in fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursa de 1000 euro oferita de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului castigator, precum si un suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului roman care va alege sa aduca filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Printre premierele nationale confirmate in aceasta sectiune se numara doua filme selectionate la Semaine de la Critique/ Saptamana criticii de la Cannes: Bruno Reidal de Vincent Le Port, un film indraznet atat din punct de vedere al formei, cat si al subiectului, si Les Amours d’Anaïs/ Iubirile lui Anaïs de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie usoara si melancolica care urmareste aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traverseaza o perioada de incertitudine.

Pentru al doilea an consecutiv, Competitia Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci productii cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Calin Boto si Andreea Chiper vor desemna castigatorul acestei sectiuni. Premiul consta intr-un sejur la Résidence de Poche/ Rezidenta de buzunar a Institutului Francez din Romania la Bucuresti: un cadru ideal oferit regizorului castigator pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

Panorama filmelor anului, sectiunea clasica ce regrupeaza succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate in festivaluri sau avand succes la public, va prezenta in premiera nationala titluri inedite precum comedia absurda Viens je t’emmène/ Eroul nimanui de Alain Guiraudie, povestea unui barbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se indragosteste de o lucratoare sexuala. Filmul a fost prezentat anul acesta in premiera mondiala la Festivalul de Film de la Berlin. In Panorama filmelor anului va fi prezentat in premiera nationala si L’événement/ Evenimentul de Audrey Diwan, castigator al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Venetia, distribuit de Independenta Film.

In contextul Presedintiei Franceze a Consiliului Uniunii Europene, editia din acest an aduce o componenta cinematografica europeana importanta. Sectiunea Regard vers l’Europe/ Privire catre Europa va celebra cooperarea cinematografica in Europa si rolul determinant al Frantei in acest context, propunand cate o coproductie franco-europeana marcanta pentru fiecare deceniu incepand cu anii 1960. Printre filmele selectionate se numara La Grande Bouffe/ Marea crapelnita de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproductiei franco-italiene si Possession/ Posesia de Andrzej Żuławski, film marcat de interpretarea extraordinara a actritei Isabelle Adjani, in rolul unei femei care sufera din cauza geloziei bolnavicioase a partenerului sau, interpretat de Sam Neill. In cadrul acestei sectiuni, invitat special este marele producator franco-tunisian Saïd Ben Saïd, care va veni la Bucuresti pentru a prezenta filmul Elle al lui Paul Verhoeven, castigator al Premiului César pentru cel mai bun film, in 2017.