Gaspar Noé, regizorul care si-a obisnuit publicul cu filme socante precum Irréversible, Love sau Climax, revine pe marile ecrane cu Vortex, distribuit in cinema din 9 septembrie de Independenta Film. Prezentat la Cannes 2021 si premiat la festivalul de la San Sebastián, Vortex vorbeste despre provocarile unui cuplu de batrani, care se apropie de finalul vietii lor. In rolurile principale se regasesc cunoscutul regizor Dario Argento si Françoise Lebrun, actrita consacrata in La maman et la putain.

Viata este o petrecere ce se va termina curand pentru a fi uitata imediat dupa

Considerat de publicatia Screen International „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé”, Vortex trateaza un subiect diferit fata de cele explorate de autor in filmele anterioare: degradarea psihica si fizica a unui cuplu de batrani si apropierea mortii. Filmul este inspirat de experientele personale ale autorului: incercarea de a trata dementa mamei sale, precum si o hemoragie cerebrala, aproape fatala, de care Noé a suferit in 2020.

Imi doream de cativa ani sa fac un film cu oameni in varsta. Cu bunicii mei, apoi cu mama. Mi-am dat seama ca batranetea implica foarte probleme complicate legate de supravietuire, care genereaza coplesitor de multe situatii in care cei care te-au protejat cel mai mult cand erai mic, revin acum la copilarie. Asa ca mi-am imaginat un film cu o poveste extrem de simpla, cu o persoana in varsta, aflata intr-o stare de deteriorare psihica, pentru care limbajul isi pierde sensul, si nepotul sau, care inca nu stie sa se exprime, ca doua extreme ale acestei scurte experiente care este viata”, spune Gaspar Noé.

Dario Argento, faimosul cineast in varsta de 82 de ani, care a facut Suspiria, Tenebrae si Opera, este la primul sau rol principal si recunoaste ca, desi Gaspar Noé a scris rolul pentru el, s-a lasat cu greu convins: „Gaspar este unul dintre bunii mei prieteni, ne stim de peste 20 de ani. M-a implorat, mi-a spus c-a scris filmul pentru mine, si toti din jurul meu m-au sfatuit sa joc in Vortex. Chiar si asa, cand a venit Gaspar sa ma vada la Roma si am urmarit impreuna Love, la 10 dimineata, trebuie sa recunosc ca aveam mari indoieli. Asia, fiica mea, a fost cea care m-a convins, in cele din urma”.

Fara scenariu si avand doar un script de aproximativ 15 pagini, Dario Argento, Françoise Lebrun si Alex Lutz (Guy), care joaca rolul fiului celor doi, au improvizat constant, respectand indicatiile regizorale. „Privire goala. Misca-ti degetele. Mormaie. Lucruri foarte concrete. Nu am vorbit cu Gaspar despre starile personajului si mai bine asa, pentru ca nu suport lucrurile astea”, a spus Françoise Lebrun.

Vortex va avea premiera in cinematografe din 9 septembrie 2022 si este distribuit de Independenta Film.