Jucaria noua/ Le nouveau jouet, o comedie hilara si emotionanta, in care un baiat invata ca exista lucruri pe care nici o suma de bani nu le poate cumpara, va avea premiera in cinema pe 19 iunie 2023, distribuit de Independenta Film. Cu Daniel Auteuil, castigator al Premiului César, si popularul comediat Jamel Debbouze, in rolurile principale, Jucaria noua/ Le nouveau jouet este inspirat de comedia clasica din 1976, Le Jouet, regizata de Francis Veber.

Sami (Jamel Debbouze) traieste fericit intr-un cartier din suburbiile Parisului alaturi de sotia sa, care asteapta un copil. Pentru a asigura nevoile viitoarei familii, Sami se angajeaza ca paznic de noapte intr-un magazin cu produse de lux, detinut de Philippe Etienne (Daniel Auteuil), cel mai bogat om din Franta. De ziua fiului sau, Alexandre (Simon Faliu), Philippe inaugureaza raionul de jucarii al magazinului si ii spune acestuia ca poate lua orice isi doreste. Alexandre il alege pe Sami drept noua sa jucarie.

„Producatorul Richard Grandpierre a fost cel care mi-a propus sa ma ocup de acest proiect. Initial, l-am intrebat daca a innebunit (rade), inainte de a vedea filmul original, alaturi de sotia mea, co-scenarist. Apoi, am inteles atunci ca exista un alt punct de vedere de oferit asupra acestui subiect. Acum, ca adult, am vazut in cu totul alt fel acest film fata de cum l-am perceput cand eram copil. Filmul original al lui Francis Veber este pentru mine cel mai puternic si nebun film al sau. Și mi-am dat seama ca temele filmului – diviziunea sociala, copilul-rege si intrebarea daca banii pot face totul – actuale la acea vreme, azi stau cu atat mai mult in picioare. Indepartandu-ne putin de asprimea originalul, din care rezida puterea lui, am incercat sa adaugam mai multa umanitate si sa dezvoltam tema paternitatii,” spune regizorul si scenaristul filmului, James Huth.

Daniel Auteuil (Caché, La Belle Époque), apreciatul star francez, detinator al unui premiu la Cannes (Le huitième jour) si al doua trofee César (Jean de Florette, La fille sur le pont), este cel care l-a recomandat si contactat pe Jamel Debbouze (Amélie, Asterix & Obelix: Mission Cleopatra) pentru rolul lui Sami: „Locuim la 10 minute unul de celalalt in Paris, Avignon si Corsica si ar fi trebuit de mult timp sa facem ceva impreuna”.

Simon Faliu, tanarul actor ce il interpreteaza pe Alexandre, are 14 ani si a fost ales in urma unui casting, pe cand avea 12 ani, din 150 de copii: „Practic, personajul principal este copilul. El este cheia filmului. Pariul filmului era sa avem un pusti detestabil la inceput, dar care ulterior sa ne faca sa-l placem. Dar, pentru asta trebuia sa gasim un copil de 12 ani, care sa aiba maturitatea si talentul necesare (…). Am vazut 150 de copii si, dintre ei, Simon Faliu era, de departe, cel care avea capacitatea necesara pentru a exprima emotiile personajului. Are capacitatea de a juca in doua chei: Voldemort si Harry Potter”, a mai adaugat James Huth.