Dedicat cinematografiei si bucatariei balcanice, Divan Film Festival revine cu cea de-a 9-a editie intre 2426 august 2018, in Craiova si 27 august2 septembrie pe malul Dunarii, in Port Cultural Cetate.

Renumit pentru atmosfera relaxata si spatiile neconventionale in care se desfasoara, Divan Film Festival aduce iubitorilor de manifestari culturale filme, concerte, teatru si demonstratii culinare, reunite sub tema editiei 2018 – Balkan Dreams. Gazdele festivalului sunt Mircea si Masha Dinescu, cunoscuti pentru revitalizarea fostului port agricol Cetate, transformat in port cultural. Port Cultural Cetate gazduieste anual diverse rezidente artistice sau evenimente din cadrul unor festivaluri.

Image and video hosting by TinyPic

In programul acestei editii a Divan Film Festival vor fi incluse aproximativ 50 de titluri, fictiune si documentare de lungmetraj alese de Catalin Olaru, director artistic, sau scurtmetraje selectate de Massimiliano Nardulli, programmer.

Iubiti sau huliti, Balcanii au avut mereu, in imaginarul colectiv, o personalitate distincta. Din punct de vedere cinematografic, Balcanii sunt un spatiu in care se rade, se plange, se danseaza, se moare sau se traieste la acelasi nivel: excesiv, cu pedala apasata la capat.In spatele fiecarui exces se afla cate un vis. Aceasta cea de-a noua editie li se dedica lor, acelor visuri care ne definesc si fac ca Balcanii sa fie ceea ce sunt”, spune Catalin Olaru, directorul artistic Divan Film Festival.

Image and video hosting by TinyPic

Pe langa filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstratiile de arta culinara sustinute de Mircea Dinescu si invitatii sai. Anual, in Port Cultural Cetate vin bucatari din tari balcanice si propun meniuri speciale, inspirate de selectia de filme. Au trecut pe la Divan Film Festival bucatari din Bulgaria, Albania, Serbia si Turcia, dar si reprezentati ai bucatariilor comunitatilor etnice din Romania. Balkanistan Workshop, atelierul care a ajuns la cea de-a treia editie si care incurajeaza colaborarea intre tinerii cineasti din Balcani, va avea loc si anul acesta in cadrul Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundatia pentru Poezie “Mircea Dinescu” si Casa de Cultura “Traian Demetrescu”, Craiova, sustinut de Centrul National al Cinematografiei, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

*informatii din comunicatul de presa al Festivalului