In luna mai, Festivalul Filmului Francez isi serbeaza cea de-a 23-a aniversare cu o editie speciala: mai multe filme, mai multi invitati si mai multe orase participante!

Festivalul din acest an propune o tema care transcende timpul – „Paris, toujours…” purtand publicul printr-un periplu cinematografic avand ca reper capitala Frantei, de la momentul fondator al Revolutiei din 1789 pana intr-un prezent al tinerei generatii, ce oscileaza intre deziluzie si dorinta de reinventare.

Cele 23 de filme ale acesti editii, care acopera toata paleta de nuante a cinematografiei franceze, sunt grupate in patru sectiuni: Competitia tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Saptamana Cahiers du Cinéma si Retrospectiva, dedicata in acest an lui Claire Simon.

Tinerii cineasti se bucura de o atentie deosebita in Competitia ce reuneste sase regizori aflati la primul sau al doilea lungmetraj, intr-o selectie ce cuprinde drama, comedie, animatie si documentar. Dotata cu un premiu de finantare pentru distributie oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, sectiunea propune sase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzand drama, comedie, animatie si documentar. Doi dintre tinerii regizori ale caror filme sunt prezentate in Competitie vor fi prezenti in Romania, in cadrul Festivalului. Marie Monge, realizatoarea thrillerului Joueurs, o incursiune in viata subterana a Parisului jocurilor de noroc, va deschide festivalul la Timisoara si va veni apoi la Bucuresti. Matthieu Baryere, realizatorul documentarului L’Epoque, o traversare nocturna a Parisului contemporan, scena a insomniilor tinerilor, va fi prezent la Bucuresti si la Iasi.

Panorama propune 8 filme ale unor regizori consacrati – Stéphane Brizé, Christophe Honoré, Agnès Jaoui sau Gilles Lellouche, care s-au impus in festivaluri si in salile de cinema, fiind apreciate deopotriva de critici si de public. Filmul Un peuple et son roi / Un popor si regele sau (r. Pierre Schoeller, 2017) va deschide festivalul pe 8 mai, la Bucuresti, in prezenta regizorului, prezentand o fresca despre emancipare si idealurile revolutiei de la Paris, 1789, ca piatra de temelie a redefinirii notiunii de libertate. A doua zi, regizorul se va intalni cu publicul de la Cluj. Printre cele mai asteptate filme ale sectiunii se regaseste Le Grand Bain / Inoata sau te scufunzi (r. Gilles Lellouche, 2018), o comedie inteligenta, profunda si originala despre fragilitate in lumea barbatilor si curajul de a descoperi un nou sens al vietii. Filmul va inchide Festivalul la Bucuresti dar si la Timisoara, unde va rula dupa prezentarea proiectului de reabilitare a cinematografului de arta Studio, in prezenta Excelentei Sale Dna Michèle Ramis, Ambasadoarea Frantei in Romania.

Saptamana Cahiers du Cinema se confunda cu la muse roumaine. Genica Athanasiou, Aurora Cornu si Elvire Popesco, muzee romanesti care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran intr-o selectie alcatuita de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez. Proiectia filmului mut Maldone la Bucuresti va lua forma unui ciné-concert inedit al duo-ului KARPOV NOT KASPAROV, care va interpreta live, in premiera, o adaptare proprie dupa coloana sonora originala.

Retrospectiva este dedicata lui Claire Simon, realizatoare prolifica in a carei filmografie se imbina documentarul si fictiunea. Protagonistii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenti si imigranti, cu povesti analizate minutios si realizate frecvent in traditia cinema vérité. Adepta a transformarii prezentului in prezenta, actiunii in istorie, omului in erou si locului in spatiu, Claire Simon este o realizatoare atipica, neconventionala, care incarneaza diversitatea cinematografiei franceze contemporane. Retrospectiva Claire Simon propune cinci filme, publicul avand ocazia de a o intalni, la prima sa vizita in Romania, la Cluj (11 mai) si Bucuresti (12-14 mai) pentru sesiuni de intrebari-raspunsuri si un Masterclass organizat impreuna cu cineclubul One World Romania (Point, 12 mai de la ora 20.00).

In Bucuresti, festivalul va avea loc intre 8-16 mai, biletele pot fi deja achizitionate online de pe Eventbook, de la casieria salii Elvire Popesco, precum si de la librariile Kyralina si Humanitas.