Festivalul de Film Tribeca 2023 si-a anuntat competitia oficiala, care include 109 filme ale 127 de cineasti din 37 de tari. Editia din acest an va avea loc timp de 11 zile, in perioada 7 – 18 iunie, in mai multe locatii din New York. Lineup-ul include 93 de premiere mondiale, o premiera internationala si 8 Nord-Americane. In 2023, 43 de regizori noi vor fi prezenti la Festivalul de Film Tribeca, iar 29 de regizori revin la festival cu cele mai recente proiecte ale acestora. In plus, 41% dintre toate filmele si, pentru prima data, mai mult de jumatate dintre filmele din competitie (68%) sunt regizate de femei, in timp ce 36% dintre acestea sunt regizate de membrii BIPOC si LGBTQ+.

COMPETITIA DE LUNGMETRAJE AMERICANE

Bad Things – Premiera Mondiala. O iesire de weekend intre prietene la un resort inzapezit se transforma intr-un cosmar teribil si sangeros, dupa ce oaspeti demult decedati si locul in sine se trezesc la viata, in acest thriller tulburator. Scris si regizat de Stewart Thorndike. Produs de Lizzie Shapiro, Lexi Tannenholtz. Distributie: Gayle Rankin, Hari Nef, Annabelle Dexter-Jones, Rad Pereira, Jared Abrahamson, Molly Ringwald. O productie Shudder.

Cypher – Premiera Mondiala. Documentand ascensiunea colosala a rapper-ului Tierra Whack, regizorul Chris Mourkabel scoate in evidenta partea ciudata si sinistra a faimei. Acest semi-documentar captivant si enigmatic ii va face pe spectatori sa puna sub semnul intrebarii tot ce vad. Scris si regizat de Chris Moukarbel. Produs de Tony Hernandez, Lilly Burns, John Hodges, Tierra Whack, Sanjay M. Sharma, Roya Rastegar, Anthony Seyler, Chris Moukarbel.

The Graduates – Premiera Mondiala. In urma unei tragedii, un grup de prieteni au in fata un ultim an de liceu traumatizant. Sentimente ca furia, dorul, teama si deznadajduirea se afla in centrul filmului de debut al cineastei Hannah Peterson. Produs de Josh Peters, Saba Zerehi, Taylor Shung, Jessamine Burgum. Distributie: Mina Sundwall, Alex Hibbert, Yasmeen Fletcher, Ewan Manley, John Cho, Maria Dizzia, Kelly O’Sullivan.

Lost Soulz – Premiera Mondiala. Avand un soundtrack cool, filmul spune povestea unui tanar rapper care isi lasa in urma familia surogat pentru o calatorie de-a lungul Texas-ului, contempland vechi si noi prietenii. Scris si regizat de Katherine Propper. Produs de Andres Figueredo Thomson, Juan Carlos Figueredo Thomson, Katherine Propper. Distributie: Sauve Sidle, Syanda Stillwell, Micro TDH, Krystall Poppin, Alexander Brackney, Malachi Mabson.

Mountains – Premiera Mondiala. Xavier lucreaza in demolari si viseaza sa cumpere o casa mai mare pentru familia lui, in timp ce fiul lui adult, prins intre doua culturi, se chinuie sa isi gaseasca un loc in lume. Rezulta un portet duios al comunitatii Haitiene din Miami. Regizat de Monica Sorelle, scris de Monica Sorelle si Robert Colom. Produs de Robert Colom. Distributie: Atibon Nazaire, Sheila Anozier, Chris Renois.

The Secret Art of Human Flight – Premiera Mondiala. Aflat in doliu dupa moartea sotiei sale si incercand sa scape de detectivul convins ca el a ucis-o, Ben intalneste un barbat care sustine ca il poate invata sa zboare. Regizat de by H.P. Mendoza, scris de Jesse Orenshein. Produs de Grant Rosenmeyer, Tina Carbone, Benjamin Wiessner. Distributie: Grant Rosenmeyer, Paul Raci, Lucy DeVito, Nican Robinson, Reina Hardesty, Maggie Grace, Sendhil Ramamurthy.

Smoking Tigers – Premiera Mondiala. Plasat la inceputul anilor 2000, in Sudul Californiei, Smoking Tigers are in centru o tanara de origine coreeana, care se lupta cu tensiunile aparute intre familia ei saraca si scoala mediul bogat al scolii in care invata. Scris si regizat de Shelly Yo. Produs de Guo Guo. Distributie: Ji Young Yoo, Jung Joon Ho, Abin Shim, Erin Yoo.

Somewhere Quiet – Premiera Mondiala. O femeie se chinuie sa revina la normalitate, dupa trauma unei rapiri. Realitatea sa subreda incepe sa se deterioreze dupa ce calatoreste alaturi de sotul ei la complexul izolat unde traiesc parintii bogati ai acestuia. Scris si regizat de Olivia West Lloyd. Produs de Taylor Ava Shung, Emma Hannaway, Eamon Downey. Distributie: Jennifer Kim, Kentucker Audley, Marin Ireland.