Filmele castigatoare ale celei de-a 16-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se vad in cadrul retrospectivei care va avea loc intre 12 si 14 septembrie 2019 la Bucuresti, la Cinema Muzeul Taranului. Pe langa acestea, spectatorii vor avea ocazia de a viziona Donbass, regizat de Sergei Loznitsa, invitat special al editiei din acest an, precum si cel mai recent film semnat de Jim Jarmusch: The Dead Don’t Die.

ANONIMUL prezinta la Bucuresti o parte dintre filmele proiectate in cadrul celei de-a 16-a editii a festivalului, care a avut loc in luna august la Sfantu Gheorghe. In perioada 12 – 14 septembrie, la Cinema Muzeul Taranului veti putea vedea integral competitia de scurtmetraj international, competitia de scurtmetraj romanesc si 4 dintre cele 6 filme care au facut parte din competitia de lungmetraj.

Donbass, filmul reputatului cineast ucrainean Sergei Loznitsa, deschide Retrospectiva ANONIMUL joi, 12 septembrie 2019, ora 18.00. Donbass i-a adus lui Loznitsa Premiul pentru regie al sectiunii Un Certain Regard la Cannes, in 2018.

The Dead Don’t Die, cel de-al 13-lea lungmetraj al regizorului Jim Jarmusch, este o comedie cu zombies ce beneficiaza de o distributie de exceptie: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Rosie Perez, Selena Gomez, RZA, dar si doi muzicieni obisnuiti cu universul lui Jarmusch – Tom Waits si Iggy Pop. Filmul a fost prezentat in competitia oficiala de la Cannes 2019, iar in cadrul retrospectivei se poate vedea joi, 12 septembrie, de la 20.30.

Patru dintre cele sase filme din competitia de lungmetraj se regasesc in programul Retrospectivei ANONIMUL:

Transnistra (regia Anna Eborn) – o poveste intima despre dragoste si prietenie intr-o lume complexa si contradictorie, care urmareste un grup de tineri in trecerea de la o vara torida si lipsita de griji la o iarna dura in statul auto-proclamat Transnistria.

Tehran: City Of Love (regia Ali Jaberansari), o tragicomedie care a castigat Young Jury Prize la Sofia IFF si care impleteste trei povesti ale unor oameni diferiti, locuitori ai unui oras care ii respinge.

Working Woman (r. Michal Aviad), o poveste mereu actuala despre o femeie prinsa intre grija pentru propria familie si avansurile sefului.

The Best of Dorien B. (regia Anke Blondé) – filmul ce a castigat TROFEUL ANONIMUL 2019 si care o are in centrul povestii pe Dorien, o tanara cu o viata aparent reusita, care se prabuseste odata cu o serie de evenimente pe care nu le poate controla si care o fac sa se intrebe ce s-a intamplat cu fata care odinioara asculta Nirvana si visa sa lucreze pentru Veterinari Fara Frontiere.

Competitiile de scurtmetraje internationale si scurtmetraje romanesti se pot vedea sambata, 14 septembrie 2019, la fel ca si filmele castigatoare ale festivalului din acest an:

Premiul publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj strain – productia spaniola Cerdita / PIGGY (regia Carlota Pereda, Spania)
Premiul publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc – Trofeul Tineretii (regia Razvan Oprescu)
Premiul Ovidiu Bose Pastina – The Beast / La Bête (regia Filippo Meneghetti, Franta)
TROFEUL ANONIMUL – The Best of Dorien B. (regia Anke Blondé, Belgia)

Biletele pot fi achizitionate online de pe Eventbook: http://bit.ly/BileteRetroANO