Le jeune Ahmed/ Tanarul Ahmed, filmul care a adus fratilor Luc si Jean-Pierre Dardenne Premiul pentru regie la Cannes 2019, va rula pe marile ecrane din Romania din 13 decembrie 2019, distribuit de Independenta Film.

Favoriti ai publicului festivalier, cineastii belgieni Jean-Pierre si Luc Dardenne exploreaza in ultimul lor film radicalizarea unui pre-adolescent belgian musulman.

Cel de-al 11-lea lungmetraj al acestora a fost filmat partial, pentru veridicitate, intr-un centru de reeducare pentru tineri, iar pentru documentare, autorii filmului au consultat profesori de religie, imami, educatori, judecatori, psihiatri, psihanalisti si psihologi care au cunoscut tineri radicalizati.

Știam ca alti cineasti facusera cateva filme inaintea noastra – documentare sau filme de fictiune, sau chiar ca s-au scris carti. Dar ne-am spus ca ceea ce vom face in primul rand va fi sa luam fanatismul religios in serios. Pe langa ce am putea spune despre conditiile economice si sociale etc., ni s-a parut ca ceea ce era specific acestui caz era fanatismul religios care poate gasi un teren favorabil in anumite locuri, la anumite persoane. Nu ne-a interesat cum devine cineva fanatic, ci cum e posibil si daca e posibil sa iesi din acest fanatism care e ca o inchisoare. Ne-am decis sa pornim in momentul cand am inteles ca singura modalitate prin care puteam face asta era sa plasam eroul la inceputul adolescentei, cand inca se mai poate schimba”, a subliniat Luc Dardenne intr-un interviu acordat jurnalistei Iulia Blaga.

Le jeune Ahmed este considerat de cotidianul francez Le Nouvel Observateur „un film de o forta rara”, iar Télérama este de parere ca „fratii Dardenne semneaza un portret percutant, impregnat de o mare umanitate”.