Tradatorul/ Il traditore, filmul reputatului cineast italian Marco Bellocchio, care spune povestea lui Tommaso Buscetta, primul informator din interiorul mafiei siciliene a anilor ‘80, ajunge din 21 februarie 2020 pe marile ecrane din Romania, distribuit de Independenta Film.

Nominalizat la Palme d’Or in 2019, Il Traditore ne poarta prin Italia anilor ‘80, in mijlocul razboiului dintre sefii mafiei siciliene. Tommaso Buscetta (Pierfrancesco Favino), membru al clanului Cosa Nostra, se ascunde in Brazilia, in timp ce in Italia reglarile de conturi se tin lant, iar apropiatii lui Buscetta sunt asasinati unul cate unul. Arestat de politia braziliana, apoi extradat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l intalni pe judecatorul Giovanni Falcone si de a-si trada juramantul de credinta facut clanului Cosa Nostra. Datorita lui Buscetta, peste 300 de membri ai mafiei italiene au ajuns dupa gratii in urma Procesului Maxi, o actiune de o amploare nemaiintalnita in istoria judiciara a Italiei, care a durat mai mult de un an si jumatate.

Cel de-al 26-lea film al lui Marco Bellocchio (80 de ani) i-a adus acestuia cea de-a saptea nominalizare la Palme d’Or si a reprezentat propunerea Italiei pentru Oscar 2020. Cu un buget de aproximativ 12 milioane de euro, Tradatorul a fost un succes de box office in Italia si Franta, reprezentand totodata primul film al regizorului veteran in care este folosit CGI-ul.

Lansat la Cannes 2019, Tradatorul a fost aplaudat la scena deschisa timp de 15 minute de publicul prezent la premiera, iar presa s-a intrecut in cronici laudative la adresa actorului Pierfrancesco Favino, interpretul lui Tommaso Buscetta, cunoscut publicului larg din productii precum The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, World War Z. sau Suburra.

O realizare fantastica a lui Bellocchio, care te face sa simti ca nu ai mai vazut vreun film cu mafioti inainte, si care m-a impresionat profund”, a declarat regizorul Olivier Assayas despre Tradatorul.