Festivalul Filmului Francez se numara printre manifestarile culturale care isi mentin in mod exceptional editia din 2020, aducand 18 filme franceze inedite pe marile ecrane din 8 orase din Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Arad, Brasov, Braila, Suceava), in perioada 23 septembrie – 4 octombrie 2020. La Bucuresti, proiectiile vor avea loc intre 23 septembrie si 2 octombrie in sala de cinema Elvire Popesco si in aer liber, in curtea Institutului Francez si in spatiul Cinema Sub Clar De Luna, o curte ampla alaturata Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A. Organizatorii pun accent pe siguranta tuturor spectatorilor si respectarea stricta a regulilor sanitare.

A 24-a editie a festivalului se desfasoara sub motto-ul Le film français au féminin/ Filmul francez la feminin si le aduce in prim plan pe realizatoarele de film din Franta, incepand de la cele debutante si pana la nume contemporane confirmate ca Céline Sciamma, Alice Winocour, Agnès Varda, cat si figuri care au marcat istoria cinematografiei, precum Nelly Kaplan si Alice Guy. Actritele franceze, mai mult sau mai putin cunoscute publicului roman, figureaza la loc de cinste in programul propus, de la celebra Catherine Deneuve pana la Anais Demoustier, laureata a premiului César pentru cea mai buna actrita in 2020. Nu in ultimul rand, filmele vor aduce in fata spectatorilor personaje feminine remarcabile, aflate in centrul unor povesti de neuitat.

Filmele din aceasta editie sunt impartite in trei sectiuni: Focus tineri regizori, care aduce in prim plan noul val de cineasti aflati la primul sau al doilea lung-metraj, Panorama filmelor franceze ale anului, premiate in festivaluri prestigioase sau indragite de public si Saptamana Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses!, conceputa de criticul de film Joachim Lepastier ca un omagiu adus muzelor nesupuse (in franceza les muses insoumises) – aflate atat in spatele camerei, cat si in fata acesteia.

In tematica festivalului Le film français au féminin se inscrie si parteneriatul cu Rezidenta FemArt, un proiect derulat de Asociatia Romana a Femeilor in Cinema (ARFC). In cadrul Rezidentei, cinci regizoare din Romania aflate la inceput de drum vor participa la o saptamana intensiva de lucru cu specialisti, dar si o serie de evenimente conexe, precum proiectii de film din cadrul Festivalului, masterclass-uri si sesiuni de pitching, partial gazduite de Institutul Francez din Romania la Bucuresti.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.