1. Steven Andrew Soderbergh (n. 14 ianuarie 1963)

Considerat un pionier al cinematogafiei moderne independente, Soderbergh este un cineast desavarsit. La doar 26 de ani, acesta a devenit cel mai tanar regizor care a castigat faimosul Palme d’Or la Cannes, pentru filmul sau de debut: Sex, Lies, and Videotape (1989) – o drama indie care s-a bucurat de un succes rasunator.

In filmografia acestuia se regasesc numeroase filme extraordinare, pe care le iubesc: Erin Brockovich (2000), Traffic (2000), trilogia Ocean’sHaywire (2011), Side Effects (2013) sau Logan Lucky (2017). Ultimele doua mi-au depasit chiar si cele mai mari asteptari; Side Effects este un thriller psihologic original, inteligent si captivant, cu un twist neasteptat absolut genial, care m-a bulversat la prima vizionare. Logan Lucky este unul dintre cele mai amuzante, istete si excelent interpretate dramedii de actiune pe care le-am vazut, avand si el o superba rasturnare de situatie.

2. Sofia Carmina Coppola (n. 14 mai 1971)

A aparut in primul film cand era doar un bebelus, in The Godfather (1972) regizat chiar de tatal ei, legendarul Francis Ford Coppola; a continuat cu roluri secundare in Peggy Sue Got Married (1986) si The Godfather Part III (1990), pentru cel din urma primind cronici deloc magulitoare. Sofia Coppola s-a hotarat apoi sa devina regizor, o decizie excelenta, pe care nu cred ca a regretat-o 🙂

The Virgin Suicides (1999) reprezinta debutul ei regizoral, o drama coplesitoare la care a colaborat pentru prima oara cu actrita mea preferata, Kirsten Dunst. A urmat dramedia Lost in Translation (2004), pentru care a obtinut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu (original). Niciun film nu ma va fascina insa in modul in care a facut-o Marie Antoinette (2006); un spectacol vizual magistral, cu o interpretare ingenua de exceptie, din partea aceleasi fenomenale Dunst, aceasta drama istorica se afla pe primele locuri in topul filmelor mele preferate din toate timpurile.

In 2010, pentru regia dramei Somewhere, Sofia a devenit prima femeie americana care a castigat Leul de Aur, cel mai ravnit premiu din cadrul Festivalului de Film de la Venetia. A continuat cu dramedia/ satira bazata pe o poveste adevarata, The Bling Ring (2013) si cu drama The Beguiled, pentru care a fost desemnata cel mai bun regizor la Cannes, in 2017. Anul acesta a revenit cu o noua dramedie, On the Rocks, cu Bill Murray, Rashida Jones si Marlon Wayans in rolurile principle, pe care de abia astept sa o vad!

3. Timothy Walter Burton (n. 25 august 1958)

Tim Burton este responsabil pentru filmele mele gotice, dark fantasy sau horror preferate: Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), The Nightmare Before Christmas (1993), Sleepy Hollow (1999), Corpse Bride (2005), Dark Shadows (2012), dar si filmul de familie Charlie and the Chocolate Factory (2005) sau Alice in Wonderland (2010). Putine personaje m-au fermecat in copilarie mai mult decat cel interpretat de Winona Ryder in magnificul Beetlejuice, iar The Nightmare Before Christmas este basmul gotic perfect.

In plus, mi se pare un barbat/artist fascinant si am apreciat relatia de lunga durata pe care a avut-o cu actrita britanica Helena Bonham Carter, care s-a terminat din pacate in 2014.