In 2021, Festivalul de Film Sundance va fi un eveniment virtual, avand loc in mare parte pe o platforma online, dar si in cateva locatii satelit de-a lungul Americii. In cadrul editiei viitoare au fost selectate 72 filme reprezentand 29 de tari si 38 de cineasti debutanti. 50% din cele 140 de filme si proiecte in cadrul programului sunt regizate de femei, 51% de o persoana de culoare si 15% de o persoana din comunitatea LGBTQ+.

Festivalul de Film Sundance va avea loc intre 28 ianuarie si 3 februarie 2021.

PREMIERE MONDIALE
Mult-asteptatele lungmetraje si filme de tip documentar ale anului urmator

Amy Tan: Unintended Memoir/ S.U.A. (Regizor: James Redford, Producatori: Karen Pritzker, Cassandra Jabola) — Amy Tan a demonstrat ca este una dintre cele mai respectate voci literare ale Americii. Avand parinti imigranti chinezi, autoarea cartii The Joy Luck Club a avut nevoie de decenii pentru a intelege cu adevarat mostenirea femeilor care au spravietuit traditiei chineze a concubinajului. Film documentar

Bring Your Own Brigade/ S.U.A. (Regizor si scenarist: Lucy Walker, Producatori: Lucy Walker, Julian Cautherley, Holly Becker, Lyn Lear) — O investigatie revelatoare care ne va duce intr-o calatorie alaturi de pompierii si rezidentii care se chinuie sa inteleaga atat cauzele, cat si felul in care putem supravietui marilor incendii de vegetatie, descoperind ca solutia era la indemana noastra in tot aacest timp. Film documentar

Eight for Silver/ S.U.A., Franta (Regizor si scenarist: Sean Ellis, Producatori: Mickey Liddell, Pete Shilaimon, Sean Ellis) — La finalul anilor 1800′, un barbat ajunge intr-un sat izolat pentru a cerceta un atac savarsit de un animal salbatic; acolo, el va descoperi insa o forta mult mai puternica si sinistra, care ii subjuga pe sateni. Distributie: Boyd Holbrook, Kelly Reilly, Alistair Petrie, Roxane Duran, Aine Rose Daly.

How it Ends/ S.U.A. (Regizori, scenaristi si producatori: Daryl Wein, Zoe Lister-Jones) — In ultima sa zi pe pamant, o femeie calatoreste prin Los Angeles pentru a ajunge la o petrecere, inainte de sfarsitul lumii; in calatoria ei, aceasta intalneste o serie de personaje excentrice. Distributie: Zoe Lister-Jones, Cailee Spaeny, Olivia Wilde, Fred Armisen, Helen Hunt, Lamorne Morris.

In The Earth/ Marea Britanie (Regizor si scenarist: Ben Wheatley, Producator: Andy Starke) — Un virus fatal ataca planeta, asa ca doi oameni de stiinta intra in adancul padurii, pentru a verifica niste echipamente. De-a lungul noptii, calatoria lor devine terifianta, iar padurea prinde viata chiar sub ochii lor. Distributie: Joel Fry, Ellora Torchia, Hayley Squires, Reece Shearsmith.

In The Same Breath/ S.U.A. (Regizor: Nanfu Wang, Producatori: Nanfu Wang, Jialing Zhang, Julie Goldman, Christopher Clements, Carolyn Hepburn) — Cum a reusit Guvernul din China sa transforme pandemia intr-un triumf al partidului comunist? O serie de marturii de la fata locului despre Coronavius si o examinare suprinzatoare a felului in care propaganda si patriotismul au configurat traiectoria virusului – atat in China, cat si in S.U.A. Film documentar. (Filmul din prima zi)

Land/ S.U.A. (Regizor: Robin Wright, Scenaristi: Jesse Chatham, Erin Dignam, Producatori: Allyn Stewart, Lora Kennedy, Leah Holzer, Peter Saraf) – Tulburatoarea poveste a unei femei care, in urma unui eveniment tragic, cauta sa inteleaga viata intr-o regiune salbatica si pustie din America. Distributie: Robin Wright, Demián Bichir, Kim Dickens.

Marvelous and The Black Hole/ S.U.A. (Regizor si scenarist: Kate Tsang, Producator: Carolyn Mao) — O adolescenta care are probleme cu legea se imprieteneste cu un magician morocanos, care o va ajuta sa isi confrunte demonii interiori si familia disfunctionala in aceasta comedie despre maturizare. Prietenii surprizatoare, durere, gasirea sperantei in cele mai intunecate si grele momente sunt temele principale ale filmului. Distributie: Miya Cech, Rhea Perlman, Leonardo Nam, Kannon Omachi, Paulina Lule, Keith Powell.

Mass/ S.U.A. (Regizor si scenarist: Fran Kranz, Producatori: Fran Kranz, Casey Wilder Mott, JP Ouellette, Dylan Matlock) — Dupa mai multi ani de la o crima oribila, parintii victimei si cei ai faptasului se intalnesc fata in fata. Distributie: Jason Isaacs, Ann Dowd, Martha Plimpton, Reed Birney.

My Name is Pauli Murray/ S.U.A. (Regizori: Betsy West, Julie Cohen, Producator: Talleah Bridges McMahon) — Ignorata de istorie, Pauli Murray a fost o pioniera a egalitatii in drepturi, ideile sale avand un rol major in lupta lui Ruth Bader Ginsburg sau in argumentele civile invocate de Thurgood Marshall. Filmul prezinta impactul profund pe care l-a avut aceasta persoana – avocat, activist, poet si preot, care ne-a transformat lumea. Film documentar

Philly D.A./ S.U.A. (Creat de: Ted Passon, Yoni Brook, Nicole Salazar, Producatori: Ted Passon, Yoni Brook, Nicole Salazar, Josh Penn, Michael Gottwald) — O imagine exclusiva si inovatoare a campaniei si a primului mandat (surpinzator si turbulent) al lui Larry Krasner, Procurorul General din Philadelphia, care a incercat sa schimbe complet sistemul de justite penala, din interior. Film documentar

Prisoners of the Ghostland/ S.U.A. (Regizor: Sion Sono, Scenaristi: Aaron Hendry, Reza Sixo Safai, Producatori: Michael Mendelsohn, Laura Rister, Ko Mori, Reza Sixo Safai, Nate Bolotin) — Un criminal celebru este trimis sa salveze o femeie rapita, care a disparut intr-un univers S.F. intunecat. Cei doi trebuie sa distruga blestemul si sa scape de strigorii care conduc Ghostland, un vortex al frumusetii si al violentei. Distributie: Nicolas Cage, Sofia Boutella, Nick Cassavetes, Bill Moseley, Tak Sakaguchi, Yuzuka Nakaya.

The Sparks Brothers/ Marea Britanie (Regizor: Edgar Wright, Producatori: Nira Park, Edgar Wright, George Hencken, Laura Richardson) — Cum poate o formatie fi de succes, subapreciata, influenta si trecuta cu vederea, toate in acelasi timp?! Aceasta odisee muzicala prezinta cinci decenii minunate ale fratilor Ron & Russell Mael, celebrand mostenirea unica lasata de Sparks: formatia preferata a formatiei tale preferate. Film documentar

Street Gang: How We Got To Sesame Street/ S.U.A. (Regizor: Marilyn Agrelo, Producatori: Trevor Crafts, Ellen Scherer Crafts, Lisa Diamond) — Cum a reusit un grup de rebeli sa creeze cea mai faimoasa strada? In 1969, la New York, o echipa formata din artisti, scriitori si profesori au profitat de o “desteptare civila” pentru a o transforma in Sesame Street, unul dintre cele mai influente si impresionante programe TV din istorie. Film documentar