Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri (Periferic, Neidentificat) a fost selectionat in cadrul celei de-a 78-a editii a Festivalul de Film de la Venetia, cel mai vechi festival de film si unul dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume. Este prima participare a unui lungmetraj romanesc intr-o sectiune competitionala la acest festival in ultimii 12 ani. Festivalul International de Film de la Venetia (Biennale Cinema) va avea loc in perioada 1 – 11 septembrie 2021.

Miracol va avea premiera in sectiunea competitiva Orizzonti, dedicata filmelor care reprezinta cele mai noi si expresive tendinte din cinematografia internationala.

Impartit in doua capitole, Miracol o urmareste pe tanara calugarita novice CRISTINA TOFAN (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata, pentru a merge la spitalul din orasul vecin. Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere intalneste o soarta neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe MARIUS PREDA (Emanuel Parvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas – intr-o structura perfect oglindita. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.

In opinia regizorului, „filmul nu urmareste sa dea prioritate unei viziuni realiste asupra lumii, fata de una mistica. Povestea functioneaza la fel de bine daca este privita din unghiul pragmatic al privitorilor pentru care credinta nu inseamna nimic sau, dimpotriva, daca este perceputa dintr-o perspectiva religioasa, supranaturala, imateriala. Filmul nu ofera raspunsuri, ci sugereaza mai multe traiectorii posibile catre un punct final misterios, unic si irepetabil in sufletul fiecarui spectator. Filmul face acest lucru aducand in prim plan abordarea realista a unei povesti care, in opozitie, poate fi de asemenea interpretata in intregime intr-un mod spiritual”.

In rolurile principale joaca Ioana Bugarin si Emanuel Parvu, distributia fiind completata de actorii Cezar Antal, Ovidiu Crisan, Valeriu Andriuta, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Ralea, Nora Covali, Natalia Calin, Catalina Moga, Olimpia Malai, Vasile Muraru si Mircea Postelnicu.

Imaginea filmului este semnata de Oleg Mutu, scenografia de Mihaela Poenaru, de costume s-a ocupat Liene Dobrāja, iar de machiaj Bianca Boeroiu. Minodora Serban este producator executiv, iar co-producatori sunt Viktor Schwarcz si Aija Bērziņa. Filmul este produs de Oana Iancu si Bogdan George Apetri prin noua lor casa de productie The East Company Productions.

Filmul va ajunge pe marile ecrane din Romania la inceputul anului 2022, distribuit de catre Bold Films Studio.

Miracol este o productie The East Company Productions (Romania), Cineart TV Prague (Cehia) si Tasse Film (Letonia). Proiectul a participat la sectiunea Works in Progress din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest in anul 2021.