Lux Æterna, cel mai nou film al lui Gaspar Noé, si Vocea umana/ The Human Voice, filmul lui Pedro Almodóvar cu Tilda Swinton, in cinema din 17 septembrie 2021.

Independenta Film lanseaza in cinema din 17 septembrie, la pachet, doua noi titluri ale regizorilor consacrati Gaspar Noé si Pedro Almodóvar: Lux Æterna, un mediu-metraj produs de celebra casa de moda Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle si Charlotte Gainsbourg in rolurile principale, si scurtmetrajul Vocea umana/ The Human Voice, care o are pe Tilda Swinton ca protagonista, purtand haine semnate de Balenciaga.

Considerat drept unul dintre cei mai provocatori cineasti, Gaspar Noé a prezentat la Cannes 2020 noul sau film Lux Æterna, un mediu-metraj care face parte din proiectul Self al brandului Yves Saint Laurent. Autor al provocatoarelor si controversatelor filme Irreversible (2002) si Enter The Void (2009), Gaspar Noé isi nauceste spectatorii cu acesta drama metafictionala presarata din plin cu lumini stroboscopice si centrata in jurul actritelor Charlotte Gainsbourg si Béatrice Dalle, care improvizeaza si se joaca pe ele insele facand un film despre vrajitoare.

Comisionat de Yves Saint Laurent prin directorul de creatie belgian Anthony Vaccarello, cu conditia de a folosi figuri reprezentative feminine ale casei de moda si haine din cele mai noi colectii lansate, Lux Æterna este un experiment de arta cinematografica cu o durata de 51 de minute, cu trimiteri la cineastii venerati de autor – Rainer B. Fassbinder, Luis Buñuel sau Jean-Luc Godard – dar si un eseu acaparator despre respectul pentru convingerile personale, maiestria actorului si cinema in general.

Supermodelele Abbey Lee, Mica Argañaraz, dar si romanca Stefania Cristian au scurte aparitii in filmul lui Gaspar Noé, care nu va lasa pe nimeni indiferent, dand nastere chiar unor reactii paradoxale, rezumate de un jurnalist al publicatiei independente Film Inquiry astfel: „Lux Æterna primeste ciudatul compliment de a fi un film de neprivit, dar pe care-l recomand din tot sufletul”.

Vocea umana/ The Human Voice este un one woman show de 30 de minute cu Tilda Swinton, castigatoarea unui Premiu Oscar, realizat de Pedro Almodóvar in izolare si pentru care designerul de costume Sonia Grande a folosit vestimentatie din cele mai noi colectii Balenciaga.

Scurtmetrajul, bazat pe o piesa de teatru scrisa de Jean Cocteau in 1928, este centrat pe un singur personaj, cel interpretat de Tilda Swinton, care este pe punctul de a o lua razna, singura in casa, alaturi de cainele sau si geamantanul fostului iubit, pe care-l asteapta sa vina sa si-l ridice.

Scurtmetrajul lui Almodóvar, prima sa productie in limba engleza, a fost filmat si editat in timp record imediat dupa terminarea perioadei de izolare determinata de criza coronavirusului, avand premiera internationala la Festivalul de Film de la Venetia in toamna anului trecut.

Daca textul ar fi fost in spaniola, ar fi sunat totul mult mai melodramatic. Limba noastra este mult mai calda. Cuvintele ard atunci cand sunt rostite in spaniola, pe cand engleza introduce o anumita distanta. Dar Tilda a fost cheia. Prezenta ei, increderea ei in mine, talentul ei m-au facut sa simt ca sunt acelasi om atat in engleza, cat si in spaniola. In plus, am fost suprins ca imi cunoaste atat de bine munca”, a spus regizorul spaniol intr-un interviu acordat publicatiei britanice The Guardian.