Iluzii pierdute/ Illusions perdues, adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambitii literare si coruptia din media in Parisul secolului XIX, ajunge in cinematografele din Romania din 8 iulie 2022, distribuit de Independenta Film. Prezentat in premiera internationala la Festivalul de la Venetia si castigator a sapte premii César, printre care si premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reuneste in distributie nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

Lucien (Benjamin Voisin), un tanar poet in Franta secolului al XIX-lea, cu mari sperante si visuri, se indragosteste nebuneste de baroneasa Louise de Bargeton (Cécile de France), iubitoare de arte. De teama unui scandal, cei doi iubiti fug la Paris, unde Lucien incearca sa se afirme. Abandonat in scurt timp de baroneasa si falit, tanarul Lucien va descoperi, in Parisul pe care si l-a dorit cu atata ardoare, o lume unde orice si oricine poate fi cumparat. Isi va regasi el drumul spre idealurile de la inceput?

Xavier Giannoli merita toata pretuirea, atat pentru onorarea spiritului romanului Iluzii pierdute, cat si pentru evidentierea relevantei pe care o are si astazi” – Screen Daily

In 1821, Lucien de Rubempré (Benjamin Voisin) ajunge la Paris. Un tanar poet sensibil si idealist, hotarat sa scrie un roman care sa-i aduca reputatia mult visata. In schimb, devine jurnalist, intr-o epoca in care tiparul la scara larga duce la expansiunea presei. Sub indrumarea editorului Étienne Lousteau (Vincent Lacoste), Lucien accepta sa scrie recenzii de teatru favorabile in schimbul mitei, obtinand succesul material in detrimentul constiintei sale.

Cu aceasta adaptare ampla si somptuoasa a unuia dintre cele mai mari romane ale lui Honoré de Balzac, Xavier Giannoli creeaza o poveste surprinzator de contemporana despre coruptie in mijlocul unei forme timpurii de „stiri false”, laudandu-se cu o distributie din care fac parte Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Salomé Dewaels, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu, André Marcon, Louis-Do de Lencquesaing.

Balzac a inteles ca societatea moderna va fi o lupta si ca totul va fi despre economie – ca noul Dumnezeu vor fi banii. In timpul in care Balzac scria romanul acesta, Karl Marx se plimba pe strazile Parisului si amandoi stiau ca intreaga noastra civilizatie era in pragul unei schimbari radicale. Deci, Balzac este matricea lumii moderne asa cum o cunoastem noi. Contine totul: puterea banilor, minciunile, sfarsitul unui anumit tip de catolicism si o lume fara Dumnezeu, in care poti cumpara si vinde totul. (…) De asemenea, mi-a placut sa arat acel mediu al jurnalismului de atunci ca in vremurile dominate de Twitter si Instagram. In multe privinte, personajele din film au fost ceea ce sunt influencerii astazi. Ce este autentic in aceasta lume media? Unde este adevarul?”, spune Xavier Giannoli intr-un interviu acordat Cineuropa.