Image and video hosting by TinyPicAzi dimineata, la Paris, directorul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux si presedintele Pierre Lescure au dezvaluit filmele ce vor fi prezentate in cadrul celei de-a 68-a editii a celebrului Festival.

Filmul din deschidere este Standing Tall (La Tete Haute), scris si regizat de actrita franceza Emmanuelle Bercot, care spune povestea unui delincvent juvenil (Rod Paradot), de la copilaria lui cu probleme la maturitate, fiind ajutat de un asistent social si de un judecator specializat in cazuri cu minori (Catherine Deneuve).

Acesta este primul film regizat de o femeie care deschide Festivalul de Film de la Cannes din 1987, cand Diane Kurys si-a lansat primul film in limba engleza, A Man in Love. Mai mult, a fost anuntata o noua initiativa, Women in Motion, in parteneriat cu Kering, care va cuprinde o serie de conferinte si evenimente dedicate femeilor din lumea cinematografiei. Acestea vor avea loc in cadrul Festivalului din acest an, urmand ca incepand cu 2016 sa fie decernate premii speciale pentru cineaste.

Competitia Oficiala din 2015 include filme precum thriller-ul lui Denis Villeneuve, Sicario, cu Emily Blunt, Josh Brolin si Benecio Del Toro in rolurile principale, Mountains May Depart – saga cineastului chinez Jia Zhangke, drama romantica regizata de veteranul productiilor indie, Todd Haynes, Carol, cu Rooney Mara si Cate Blanchett in distributie si noul film al laureatului Palme d’Or din 2003, Gus Van SantThe Sea of Trees, cu Matthew McConaughey, Ken Watanabe si Naomi Watts.

Sectiunea Un Certain Regard face parte din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, fiind introdusa in 1978, de fostul presedinte al Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. Juriul Un Certain Regard din acest an va fi prezidat de actrita si regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al sectiunii Cinéfondation pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako. Ca in fiecare an, sectiunea Un Certain Regard prezinta si in 2015 o serie de filme cu viziuni si stiluri diverse, originale si diferite, care cauta recunoastere internationala. Printre acestea se afla doua productii romanesti: Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, “o comedie, o poveste plină de emoţie, cu un final fericit” potrivit Marcelei Ursu, producatorul lungmetrajului si cel mai recent film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos.

“Cred că este locul unde îţi doreşti ca filmul tău să aibă premiera, probabil este cel mai important festival din lume şi funcţionează ca un instrument de marketing. Filmul va fi văzut, va fi probabil vândut, dar, în principal, va fi văzut de publicul cinefil, nişa aceasta tot mai mică a iubitorilor de film”, a declarat Radu Muntean pentru Mediafax.

Printre filmele americane prezente in cadrul Festivalului din 2015, in afara Competitiei, se afla comedia animata Pixar Inside Out a lui Pete Docter si noua dramedie romantica a lui Woody Allen, Irrational Man, cu Joaquin Phoenix si Emma Stone in rolurile principale. Woody Allen a avut peste 10 filme in premiera la Cannes pana acum, minunatul Midnight in Paris deschizand Festivalul in 2011, iar Docter si-a facut debutul la Cannes in 2009, cu animatia Up din deschidere.

Festivalul de Film de la Cannes 2015 va avea loc intre 13 24 mai, presedintii Juriului fiind Joel si Ethan Coen.

In Competitie:
Carol, Todd Haynes
Macbeth, Justin Kurzel
Dheepan, Jacques Audiard
La Loi du March, Stephane Brize
Marguerite and Julien, Valerie Donzelli
The Tale of Tales, Matteo Garrone
The Assassin, Hou Hsiao Hsien
Mountains May Depart, Jia Zhangke
Our Little Sister, Hirokazu Koreeda
The Lobster, Yorgos Lanthimos
Mon roie, Maiwenn
Mia Madre, Nanni Moretti
Son of Saul, Laszlo Nemes
Youth, Paulo Sorrentino
Louder Than Bombs, Joachim Trier
Sea of Trees, Gus Van Sant
Sicario, Denis Villeneuve

UN CERTAIN REGARD:
Madonna, Shin Suwon
Maryland, Anna Winocour
The Fourth Direction, Gurvinder Singh
Masaan (Fly Away Solo), Neeraj Ghaywan
Hruter (Rams), Grimur Hakonarson
Kishibe No Tabi (Journey to the Shore), Kiyoshi
Je Suis Un Soldat (I Am a Soldier), Laurent Larivere
Zvizdan (The High Sun), Dalibor Matanic
The Other Side, Roberto Minervini
One Floor Below, Radu Muntean
Shameless, Oh Seung-Uk
The Chosen Ones, David Pablos
Nahid, Ida Panahandeh
The Treasure, Corneliu Porumboiu

In afara Competitiei:
Mad Max: Fury Road, George Miller
Inside Out, Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Irrational Man, Woody Allen
The Little Prince, Mark Osborne

SPECIAL SCREENINGS:
A Tale of Love and Darkness, Natalie Portman
Asphalte, Samuel Benchetrit
Panama, Pavle Vuckovic
Amnesia, Barbet Schroeder
Hayored Lema’Ala, Elad Keidan
Oka, Souleymane Cisse

MIDNIGHT SCREENINGS:
Amy, Asif Kapadia
Office, Hong Won-Chan