In luna noiembrie, acest blog va scrie in fiecare zi o recenzie a unui film, vechi sau care ruleaza in prezent in cinematografele din Romania si pe care il recomanda cu drag [sau nu] cititorilor sai 🙂 photo db_zpstmesei93.jpg

Genul: Horror, mister, suspans
Regizat de: Fede Alvarez
Scris de: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Premiera in Romania: 26 august 2016
Box Office: 88,867,861 $
Durata: 88 minute
Studioul: Ghost House Pictures

De foarte multi ani, filmele horror se afla in topul preferintelor mele cinematografice. Preferatele mele sunt cele psihologice, cu foarte putin sange, care te sperie prin atmosfera lor si prin starea pe care ti-o induc. Din nefericire pentru mine, foarte putine filme horror au acest impact asupra mea, in special cele aparute in ultimii ani, multe dintre ele fiind niste porcarii exagerate.

Revenind la filmele horror de calitate, anul acesta am vazut la cinema doua: The Conjuring 2 si Don’t Breathe. Fede Alvarez (Evil Dead) este regizorul celui din urma, un thriller/horror socant si captivant pe care l-a si scris, impreuna cu Rodo Sayagues (Evil Dead). Avand un ritm frenetic pana la ultima secunda, Don’t Breathe este un film de gen cu adevarat admirabil – excelent realizat, uimitor din punct de vedere vizual, cu interpretari convingatoare si un scenariu original.

 photo dbr_zpso0rgrwr7.jpgRocky (Jane Levy), Alex (Dylan Minnette) si Money (Daniel Zovatto) sunt trei prieteni hotarati sa paraseasca orasul natal Detroit, aproape ruinat si dezolant, prin orice mijloace. Ei dau o serie de spargeri minutios planificate, care nu le aduc insa banii necesari pentru a incepe o viata noua departe. De accea, cand afla de un barbat orb (Stephen Lang) care traieste intr-un cartier abandonat cu o mica avere ascunsa in casa, ce trei hoti decid ca aceasta o sa fie marea lor lovitura.

 photo dont-breathe-review-ew_zpswmlz8zna.jpgBineinteles ca planurile lor nu coincid deloc cu realitatea, iar victima vizata de ei se dovedeste a fi un dusman neasteptat de periculos. Incepe un joc terifiant de-a soarecele si pisica, pe teritoriul intunecat al gazdei, care se afla mereu cu un pas inaintea lor. Aceasta parte a filmului te lasa fara suflare, datorita ritmului nebunesc in care cei trei incearca sa scape cu viata din acea casa a groazei, unde barbatul ascunde mult mai mult decat o gramada de bani. Partea cea mai trista a filmului este ca Rocky, de exemplu, prefera sa moara decat sa fuga din acea casa fara banii necesari pentru a-i oferi surorii sale mai mici o viata fericita si fara griji, departe de mama lor denaturata.

 photo Dont-Breathe-Post-Credits-Scene_zpsjth4icm3.jpgJane Levy a jucat timp de trei ani in serialul Suburgatory, intr-un rol foarte reusit, amuzant si dragut, dar si in Evil Dead, Bang Bang Baby sau About Alex. Primul rol al lui Dylan Minnette a fost la 8 ani, in comedia Two and a Half Men; au urmat aparitii in multe alte seriale, precum Lost, Saving Grace sau Men of a Certain Age. Fede Alvarez este cu siguranta un regizor pe care o sa il urmaresc in continuare, desi inca nu mi-am facut curaj sa vad Evil Dead 🙂

Bruce Diones de la The New Yorker considera ca filmul este violent si tulburator, iar suspansul este construit in maniera unui film bun al lui John Carpenter; Alvarez foloseste camera ca o arma ascunsa, explorand colturi intunecate si zone secrete ale casei cu o voiosie diavoleasca. Don’t Breathe este un horror foarte reusit, cum putine se fac in ziua de azi, pe care il recomand nu numai iubitorilor acestui gen de film.