Intre 27 aprilie – 3 mai 2018, Festivalul Filmului American Independent aduce la Cinema PRO si Cinema Muzeul Taranului din Bucuresti o selectie a celor mai recente productii independente si filme americane de arta.
Festivalul este organizat de Asociatia Cinemascop & Voodoo Films si se bazează pe experienta organizarii celor 7 editii de Les Films de Cannes à Bucarest. Actorul roman Sebastian Stan va fi invitatul de onoare al acestei editii. Acesta a transmis un mesaj special publicului din Romania, prin care si-a exprimat nerabdarea de a reveni in tara natala si de a se intalni cu publicul festivalului: „Va invit sa vedeti ultimul meu film, “I, Tonya” si pentru ca ma intorc acasa dupa 13 ani, va invit sa mai stati dupa film, daca aveti chef, sa mai vorbim putin”.
FYI: biletele pentru proiectia filmului I, Tonya din data de 27 aprilie, in deschiderea American Independent Film Festival, au fost epuizate in 24 de ore.
Dupa nominalizarile la Oscar pentru Carol, cu Cate Blanchett si Rooney Mara in rolurile principale, Todd Haynes continua succesul de critica cu Wonderstruck, prezentat in premiera in 2017 la Festivalul de la Cannes. Cu Julianne Moore in distributie, filmul este o calatorie induiosatoare prin istoriile paralele ale unui oras si ale oamenilor care il definesc. La Bucuresti va fi introdus de criticul de cinema Irina Margareta Nistor.
Selectia de anul acesta include si comedia indie An Evening with Beverly Luff Linn, in regia britanicului Jim Hosking (The Greasy Strangler, 2016), prezentata anul acesta la Sundance si la Rotterdam. Aubrey Plaza, actrita pe care publicul bucurestean a avut ocazia sa o vada in doua din titlurile editiei 2017 a American Independent Film Festival (Ingrid Goes West si The Little Hours), joaca rolul lui Lulu Danger, o tanara concediata de propriul sot de la restaurantul pe care acesta il conduce si care tanjeste dupa iubirea vietii ei, Beverly Luff Linn. Un film hilar si fascinant din punct de vedere vizual, in care ii regasim si pe Emile Hirsch, Craig Robinson si Jemaine Clement.
Aducand aminte de cinema-ul lui Woody Allen, Eric Rohmer sau Ingmar Bergman, Golden Exits il confirma pe Alex Ross Perry ca fiind unul dintre cei mai importanti regizori din cinematografia independenta americana. Vietile a doua cupluri din Brooklyn se intersecteaza odata cu aparitia lui Naomi (Emily Browning), prietena din copilarie a lui Buddy (Jason Schwartzman), care soseste din Australia in New York pentru un stagiu de lucru in biroul de arhivare al lui Nick, nimeni altul decat Adam Horovitz din celebra trupa Beastie Boys. Prezenta ei atrage atentia celor doi barbati si starneste gelozia partenerelor acestora, Jess (Analeigh Tipton) si Alyssa – interpretata de Chloë Sevigny.
Kelly Reichardt a fost o prezenta constanta la Festivalul de Film Sundance inca de la primele sale filme de lung metraj. Filmele ulterioare, prezentate in selectiile de la Cannes (Wendy & Lucy, 2008) si Venetia (Meek’s Cutoff, 2010; si Night Moves, 2013) i-au adus pe buna dreptate renumele de a fi una dintre cele mai importante creatoare ale cinematografului indie. Pornind adesea de la scurte povestiri adaptate pentru ecran si concentrandu-si filmele in jurul unor personaje feminine puternice, Reichardt construieste portrete bogate psihologic ale unor oameni obisnuiti, definiti in mod egal de peisajul pastoral pe care il locuiesc si de fragilitatea legaturilor umane pe care le cauta.
Actiunea din Certain Women (premiul pentru cel mai bun film la Festivalului BFI din Londra), care are loc intr-un orasel din Montana, se bucura de trei interpretari remarcabile ale unor femei aflate in momente definitorii ale vietilor lor. Laura Dern joaca rolul unei avocate nemultumita de viata ei personala, care se confrunta cu o dilema morala legata de unul dintre clientii sai. Michelle Williams o interpreteaza pe Gina, o sotie si o mama prinsa intr-un moment dificil al casniciei sale. Ultimul capitol al acestei pastorale americane este dedicat iubirii neimpartasite dintre o fermiera anonima si o profesoara de drept din oras, jucata cu fragilitate de Kristen Stewart.
De asemenea, Festivalul aduce anul acesta un omagiu lui John Cassavetes – cea mai emblematica figura a cinematografului independent american – realizand o retrospectiva cu 5 dintre filmele acestuia. Poetica lui Cassavetes a influentat substantial generatii de cineasti, inclusiv pe Cristi Puiu, regizor marcant al Noului Val Romanesc, care l-a numit in repetate randuri pe Cassavetes ca pe unul dintre regizorii care i-au marcat evolutia cinematografica.
Cinefilii bucuresteni vor avea ocazia sa vada filmele Shadows (1959), Faces (1968), A Woman Under the Influence (1974), The Killing of a Chinese Bookie (1976) si Gloria (1980). Filmele vor fi introduse de cineasti sau critici de cinema, printre care Cristian Tudor Popescu, Ionut Mares, Christian Ferenc-Flatz si Andrei Tanasescu. Proiectiile din Retrospectiva Cassavetes au loc la Cinema Muzeul Taranului si accesul va fi liber in limita locurilor disponibile. Se pot face rezervari pe Eventbook.ro
American Independent Film Festival este singurul festival din Romania dedicat cinematografiei independente americane, care isi propune sa familiarizeze publicul roman cu filme americane narative relizate in traditia marilor autori americani ai anilor ‘70 si ‘80. Sunt o groaza pe care vreau sa le vad, asa ca de abia astept sa inceapa festivalul!
Related posts
Despre
Categorii
- #1filmpezi
- 30 Rock
- 9 lucruri despre
- ABC
- actori si filmele lor
- Alec Baldwin
- Amazon
- Amazon Prime Video
- American Independent Film Festival
- Amy Poehler
- Amy Schumer
- animatii
- Anulari
- aparitii TV
- Apple TV+
- Armando Iannucci
- Awards Season
- AwardsSeason
- azi e ziua lui…
- BAFTA
- BBC
- Benedict Cumberbatch
- Billions
- Blumhouse
- box office
- Cannes!
- carti
- carti citite
- Christopher Nolan
- Cinema in aer liber
- cinematografe
- Cinepolitica
- coloana sonora
- Comedy Central
- concurs
- concursuri
- copiii celebritatilor
- covorul rosu
- Craciun
- Criminal Minds
- cronica de film
- cupluri celebre
- de la filmari
- Desperate Housewives
- despre Bucuresti
- diferite topuri
- Disney+
- DIVA
- diverse
- evenimente
- fashion
- festivaluri de film
- film documentar
- filme de exceptie
- filme filme si iar filme
- filme horror
- filme romanesti
- Friends
- FX
- Gilmore Girls
- Globuri de Aur
- Happy Endings
- Harry Potter
- HBO
- HBO Max
- hehe :)
- Hollywood Glamour
- Hulu
- Idris Elba
- in productie
- indie
- infocinema
- interviuri
- invitatii la film
- ITV
- J.K. Rowling
- Jake Gyllenhaal
- Jennifer Aniston
- Julia Louis-Dreyfus
- Julia Roberts
- Kevin Spacey
- Kirsten Dunst
- Lena Dunham
- Les Films de Cannes à Bucarest
- Lindsay Lohan
- Max
- miniserii
- movie quote
- music stuff
- Netflix
- Neveste Disperate
- nominalizari si premii
- Paramount+
- Peacock
- Pedro Almodóvar
- personal
- petreceri Hollywoodiene
- polls
- postere
- premiere
- Premiile Emmy
- Premiile Oscar
- Premiile SAG
- previziuni
- productie
- Quibi
- recenzie
- reclame
- recomandari
- recomandari TV
- regizori preferati
- Rita Moreno
- Saturday Night Live
- seriale
- seriale britanice
- show-uri online
- Showtime
- SkyShowtime
- Sofia Coppola
- Stephen King
- Steven Soderbergh
- stil de vedeta
- Stiri despre filme
- Stiri despre seriale
- stiri despre vedete
- stiri in imagini
- Stiri pe scurt
- Sundance
- Teatru
- TIFF
- Tim Burton
- Tina Fey
- trailere
- TV
- Variety
- vedete @ reclame
- vedete in emisiuni
- vedete in reviste
- Vertical Entertainment
- Warner TV
Azi e ziua lui
Gary Oldman, 67
Rosie O’Donnell, 63
Timothy Dalton, 79
Matthew Broderick, 63
Scott Eastwood, 39