Image and video hosting by TinyPicEditia cu nr. 27 a Festivalului de Film DaKINO va avea loc in perioada 18-22 aprilie 2018, la ARCUB si Cinema Muzeul Taranului.

Juriul DaKINO 2018 este prezidat de directorul de imagine si regizorul Adrian Silisteanu, caruia i se alatura Asja Krsmanović, programator al Festivalului de Film de la Sarajevo, Gabriela Albu, coordonator al Cinema Muzeul Taranului, actorul Alec Secareanu si regizorul iranian Ali Asgari. Duminica, 22 aprilie, in cadrul Galei de Inchidere a evenimentului, Juriul va acorda Trofeul DaKINO 2018 pentru Cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru Cea mai buna regie si Premiul pentru Cel mai bun scenariu, precum si Premii speciale ale Juriului.

Film Stars Don’t Die in Liverpool, cu Annette Bening si Jamie Bell in rolurile principale, va fi prezentat in premiera in Romania in deschiderea Festivalului International de Film DaKINO, miercuri, 18 aprilie, la Cinema Muzeul Taranului.

NImage and video hosting by TinyPicominalizat la Premiile BAFTA 2018 pentru cea mai buna actrita in rol principal (Annette Bening), cel mai bun actor in rol principal (Jamie Bell) si cel mai bun scenariu adaptat  (Matt Greenhalgh), filmul urmareste ultimii ani din viata zbuciumata a actritei Gloria Grahame, o diva a filmelor noir din anii ’40-’50. Castigatoare a unui Premiu Oscar in anul 1953 pentru Rol secundar in filmul lui Vincente Minnelli, The Bad and The Beautiful, dupa ce mai avusese o alta nominalizare pentru rol secundar in 1948, aceasta interpretand roluri in filme regizate de Fritz Lang, Frank Capra sau Elia Kazan, alaturi de staruri ale momentului – Lana Turner, Kirk Douglas, Spencer Tracy sau Humphrey Bogart. Cu patru casatorii la activ, cu un renume de actrita dificila pe platourile de filmare, dupa o incercare nereusita de operatie estetica la buza superioara, faima Gloriei Grahame ca star de cinema incepe sa apuna la finalul anilor ’50. Devine mult mai activa in teatru insa, la finalul anilor ’70; bolnava de cancer dar dispusa sa lucreze pana in ultima clipa, Gloria Grahame se reintoarce la fostul ei iubit, actorul Peter Turner, cei doi locuind in Liverpool. Filmul se bazeaza pe memoriile lui Peter Turner din 1987, acesta jucand in filmul regizat de Paul McGuigan.

Image and video hosting by TinyPic

27 de filme se afla anul acesta in Competitia de Scurtmetraj, selectia apartinand criticilor de film Ionut Mares, Cristi Marculescu si George Mihalcea. Aceasta va fi prezentata publicului la ARCUB in serile de joi, 19 aprilie, vineri, 20 aprilie si sambata, 21 aprilie si in reluare, intr-o proiectie maraton, duminica, 22 aprilie la Cinema Muzeul Taranului.

Lista completa a filmelor incluse in Competitia de scurtmetraj este disponibila aici, iar programul poate fi consultat aici.