Miercuri, 4 septembrie 2019, incepe cea de-a cincea editie a Bucharest International Dance Film Festival, gazduit de sase spatii din capitala. 5 zile de proiectii speciale, cine(dans)concert cu filme de arhiva, competitii de scurtmetraje si masterclass-uri cu invitati de renume.

Tema celei de-a cincea editii a BIDFF – The Network/ Reteaua – arata o maturizare a festivalului si marcheaza inceputul unei noi faze de dezvoltare, atat prin integrarea in programarea oficiala a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artisti vizuali, animatori si muzicieni, cat si prin initierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice care se afla in prima faza de creatie.

And Then We Danced, o co-productie Suedia-Georgia-Franta din 2019, in regia lui Levan Akin, care reprezinta totodata propunerea Suediei la Premiile Oscar, este filmul ce va deschide cea de-a cincea editie a BIDFF si care va rula in prezenta protagonistului Levan Gelbakhiani si a producatoarei Ketie Danelia.

Un portret al unei societati conservatoare care-si indeparteaza sau ignora cetatenii care nu urmeaza „traditia”, And Then We Danced spune povestea lui Merab, un dansator care incearca din rasputeri sa se remarce in ansamblul national din care face parte si sa-si croiasca un viitor mai bun care sa-l plaseze deasupra mediocritatii si a saraciei care-l inconjoara. And Then We Danced reprezinta debutul in lungmetraj al tanarului Levan Gelbakhiani, caruia acest rol principal (Merab) i-a adus recent premii la festivalurile de film de la Sarajevo si Odessa.

Pe langa cele 43 de scurtmetraje, din 18 tari de pe intreg mapamondul, care au intrat in cele 3 competitii – internationala, nationala si cea dedicata musicalurilor – mai pot fi urmarite in cadrul festivalului o serie de evenimente unice in peisajul cinematografic romanesc:

Midnight Specials – o radiografie a filmului de dans, prezentata prin 16 productii de arhiva realizate intre 1927 si 1972, intr-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul National al Dansului din Bucuresti. Programul sprijinit de Conceptual Lab a fost curatoriat in parteneriat cu Arhivele Dansului: deschis pentru (re)inventar(e)! Proiectul initiat de Centrul National al Dansului Bucuresti si co-finatat prin AFCN cuprinde materialele filmografice din arhiva ANF. Curatorii sectiunii sunt: Corina Cimpoieru, Arhiva CNDB, si Bogdan Movileanu, redactor ANF.

„Intr-un cadru familiar – ALB \ NEGRU – Karpov not Kasparov vor comenta sonor momente de miscare statica, transformate in dans, cate optsprezece cadre pe secunda, din diferite contexte istorice romanesti. Pe langa filmul de dans Lache in harem, care o are in rolul principal pe celebra balerina Irinel Liciu, playlistul mai contine momente ca: Ecran coregrafic\ Ne-au vizitat tara\ Din toata lumea\ Culturale\ Actualitatea artistica\ Soli ai artei din tari prietene\ momente din emisiuni TV. Plus inconfundabilul tovaras Nicolae Ceausescu, comandantul suprem, in calitate de spectator al dansului.” – Karpov not Kasparov

Intrarea la evenimentul de pe 4 septembrie, ora 21.00, de la Centrul National al Dansului, este gratuita!

Love in the Age of the Virtual – 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenti pentru cei ce vor sa descopere ce mai inseamna iubirea in epoca virtuala, cand totul se transforma in numere si biti. Selectia curatoriata de Ioana Bogdana si Eva Todica de la Super – Festival va invita intr-o lume speciala, in care fiecare miscare are un sens aparte, pe 6 septembrie, de la ora 16:00, la Cinema Muzeul Taranului.

Corporealities – cinci filme cu cinci tipuri de limbaj fizic ce acopera o plaja de emotii si situatii care se intinde de la experienta amara a singuratatii la hiperactivitatea din jungla moderna a finantelor, de la relatiile de familie si intre generatii la comunitatile post-internet. Evenimentul realizat cu sustinerea CINEDANS si curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival are loc pe 7 septembrie de la ora 20:00 la Centrul National al Dansului Bucuresti.

Cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans FIVER ruleaza pe 7 septembrie, de la ora 16:00, la LINOTIP – Centru independent coregrafic. Curatoriata de Samuel Retortillo, directorul FIVER, selectia este o prezentare a operelor cinematografice in care miscarea este piatra de temelie a operelor dramaturgice. Un eveniment prezentat de Institutului Cervantes din Bucuresti.

3 masterclass-uri deschise publicului in cadrul E X P A N D – laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice:

Lecture Andy Wood, unul dintre cei mai renumiti creatori de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimala si arhitecturala – joi, 5 septembrie, ora 15.00, la Apollo111 Teatrul.

Lecture Claudia Kappenberg, artista activa in spectacole si media – sambata, 7 septembrie, ora 10.00 la Apollo111 Teatrul.

Masterclass Peter Schneider, producator de teatru si film american, primul presedinte al Studiourilor Walt Disney (1985 – 1999) – duminica, 8 septembrie, ora 11.00, la Apollo111 Teatrul.

Festivalul se incheie cu proiectia filmului documentar Maguy Marin: L’urgence d’Agir in regia lui David Mambouch care prezinta viata lui Maguy Marin – unul dintre cei mai importanti coregrafi de pe scena mondiala.

Spotul oficial al evenimentului:

Proiectul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei, Conceptual Lab, ADFR – Asociatia pentru Dezvoltarea Filmului Romanesc, Ambasada Suediei la Bucuresti, Institutul Balassi (Institutul Maghiar din Bucuresti) si sustinut de DHL, Carturesti, Techir si Alira.

Website: http://www.bidff.ro/
Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/2242840455764962/
Instagram: https://www.instagram.com/bidff.ro/