Almodóvar, Malick, Jarmusch, Dardenne, Dolan, Bellocchio, Loach, Herzog – cele mai recente filme ale marilor regizori ai cinematografiei mondiale se vad in premiera la Les Films de Cannes à Bucarest, intre 18 si 27 octombrie 2019!

Retrospectiva Claude Lelouch, focus Spania cu Albert Serra invitat special, Ziua de Aur cu castigatoarele Palme d’Or, Ours d’Or si Camera d’Or, workshopuri de actorie, analiza de scenariu, masterclass-uri, peste 100 de filme in zece orase sunt pregatite spectatorilor romani cu ocazia celei de a zecea editii a Les Films de Cannes. Totodata, opt filme romanesti inca nelansate in cinematografe vor avea avanpremiere de gala in cadrul festivalului, in prezenta echipelor.

Proiectiile Les Films de Cannes à Bucarest au loc la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinemateca Union, Muzeul National de Arta al Romaniei – Sala Auditorium si Instituto Cervantes. Programul de proiectii este disponibil pe site-ul festivalului: http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/ iar biletele vor putea fi achizitionate online incepand cu 1 octombrie.

Cannes-ul si cinema-ul romanesc sunt indisolubil legate. Cel mai mare festival din lume a sustinut productiile noastre de autor inca din anii ´50, insa parca niciodata cu o asemenea fervoare si insistenta ca in ultimii 15 ani, cand regizorii si actorii romani au fost recompensati cu cele mai importante premii de pe croazeta, transformand mica cinematografie autohtona in epicentrul filmului european: trei Palme d´Or dintre care unul pentru lung metraj, un Caméra d´Or pentru cel mai bun debut, doua premii pentru cel mai bun film din sectiunea Un Certain Regard, premii pentru interpretare si scenariu, prezente in competitia oficiala si nenumarate cronici entuziasmate in ziare si reviste prestigioase.

Juriile, spectatorii si presa de specialitate de la Cannes au hotarat: „noul val romanesc” nu e doar un fenomen trecator, ci continua sa aiba vitalitate si relevanta internationala.

Publicul Les Films de Cannes à Bucarest va avea ocazia sa constate, in cadrul sectiunii Avanpremierele Toamnei, diversitatea, complexitatea si prospetimea peliculelor romanesti recente, gratie proiectiilor organizate la Muzeul Taranului Roman.

Laureat al unui Palme d´Or pentru Cel mai bun scurtmetraj (Trafic) si al Premiului Special al Juriului Un Certain Regard (pentru cea mai buna actrita, Dorotheea Petre in Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii), Catalin Mitulescu revine pe marele ecran cu noua sa pelicula, Heidi, prezenta recent in competitia Festivalului de la Sarajevo. Heidi nu este fetita orfana dusa pe munte la bunic, ci o tanara abandonata intr-o retea de prostitutie. Revista Variety a descris filmul ca fiind un „Fargo romanesc”.

Documentarul Omul Care a Vrut sa Fie Liber, regia Mihai Mincan si George Chiper-Lillemark, spune povestea unui tanar rebel care a hotarat sa traiasca liber in anii comunismului intr-o tara macinata de saracie si teroare, iar Jurnalul Familiei Escu, de Serban Georgescu, propune, tot intr-o formula de documentar, o trecere intens personala de la intamplarile mici, individuale, la marile evenimente la care am luat parte cu totii, in cei 100 de ani de la Unire incoace.

5 minute, lungmetrajul de fictiune al lui Dan Chisu, este inspirat dintr-un fapt divers. Intr-un cinematograf din Bucuresti ruleaza un film controversat, cativa spectatori protesteaza fata de comunitatea LGBT, un tanar ajunge la spital. Investigatia jurnalistica ce urmeaza sta in centrul peliculei care a fost selectionata in competitia Festivalului International de la Varsovia.

Un film cat o istorie, Maria, Regina Romaniei, in regia lui Alexis Sweet Cahill, este, de asemenea, bazat pe fapte istorice reale si are in prim plan o marcanta si fascinanta figura regala. Realizat cu ocazia centenarului independentei romanesti, filmul recreaza fictional contextul istoric in care Regina Maria a Romaniei a avut un rol istoric determinant. Adrian Titieni il interpreteaza pe I.C. Bratianu iar Anghel Damian pe Printul Carol al II-lea.

Ivana cea Groaznica, film inclus in sectiunea Cineasti del presente a Festivalului de la Locarno, unde a obtinut Premiul Special al Juriului, este o istorie neconventionala despre oameni si locuri, despre apartenenta si dor, spusa cu umor si tandrete, iar Carturan, in regia lui Liviu Sandulescu, are ca personaj principal un barbat de 60 ani (Teodor Corban) care, anuntat ca mai are putin de trait, trebuie sa-si puna lucrurile in ordine.

Dintr-o discutie tata-fiica, Timebox, documentarul Norei Agapi (prezent, printre altele, la Jihlava International Documentary FF, Doc Est FF 2019, Crossing Europe Film Festival, Linz) devine o lupta pentru spatii si amintiri, un omagiu adus propriului tata, dar si spatiului si lumii in care a crescut.

Les Films de Cannes à Bucarest acorda si in acest an un premiu desemnat prin votul publicului pentru cel mai bun film romanesc din sectiunea Avanpremierele Toamnei. Premiul in valoare de 2500 euro, acordat de Institutul Cultural Roman, este oferit producatorului pentru o mai buna distributie a filmului pe ecranele romanesti.

Biletele se achizitioneaza de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din reteaua Eventbook si de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Cinemateca Union (conform programului de functionare al cinematografelor, incepand cu o ora inainte de prima proiectie a zilei).

La caseria Eventbook de la Cinema PRO biletele sunt puse in vanzare incepand cu 14 octombrie. Din 18 octombrie, biletele pot fi achizitionate de la casieria fiecarui cinematograf, ce va fi deschisa cu o ora inainte de inceperea primului film din program.

Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Muzeul National de Arta al Romaniei – Sala Auditorium
15 lei pentru biletele achizitionate pana pe 18 octombrie
20 de lei pentru biletele achizitionate in timpul festivalului (18-27 octombrie 2019)

Cinemateca Union10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente

Instituto Cervantes: Se vand bilete la filmele: Un Autre Homme, Une Autre Chance, Historia de la Meva Mort (Story of my Death) si Dolor y Gloria. Pretul biletelor este de 15 lei inainte de 18 octombrie si 20 de lei dupa aceasta data. La celelate proiectii intrarea este libera insa accesul in sala se face pe baza scanarii unui bilet cu valoare 0 care poate fi rezervat online in prealabil sau se obtine la fata locului.