Ajuns la cea de-a 5-a editie, American Independent Film Festival va avea loc anul acesta intre 23 si 27 iunie la Bucuresti si va prezenta publicului o selectie de filme din cinematografia americana recenta care au fost remarcate de critica internationala dar si de publicul unor festivaluri ca cele de la Sundance, Cannes, Berlin, Venetia sau Toronto.

Astfel, spectatorii AIFF.5 vor putea vedea in premiera in Romania Judas and the Black Messiah ce il are in distributie pe actorul de origine britanica Daniel Kaluuya, premiat anul acesta pentru rolul din film cu: Oscar, Golden Globe, Critics’ Choice Movie Award, Actors Guild Award si BAFTA. „Performanta actoriceasca a lui Kaluuya emotioneaza, intriga si energizeaza publicul intr-un fel aproape periculos” ne marturiseau cei de la Vulture.

Regizat de Shaka King, Judas and the Black Messiah reprezinta „o biografie politica extrem de puternica si sincer empatica, cu o mare relevanta contemporana” (The Wall Street Journal). Filmul dezbate tradarea lui Fred Hampton (Daniel Kaluuya), presedinte al Partidului Panterelor Negre la sfarsitul anilor 1960 in Chicago, de catre William O’Neal (Lakeith Stanfield), un informator FBI, si a avut premiera mondiala anul acesta la Sundance. A fost lansat ulterior in doar cateva cinematografe din Statele Unite din cauza regulilor sanitare in vigoare peste ocean. Spectatorii din Romania vor fi asadar printre putinii ce vor avea ocazia sa vada acest film pe un ecran de cinema 🙂

Vizualul de anul acesta al festivalului omagiaza filmul cult caruia ii este dedicat avand in prim plan celebrul cuplu de gangsteri americani intr-o reinterpretare semnata de graficiana Carmen Gociu. Regizat in 1967 de Arthur Penn, Bonnie si Clyde ii are in rolurile principale pe Faye Dunaway si Warren Beaty. Filmul a fost premiat la acea vreme cu doua Oscaruri pentru cea mai buna imagine si cea mai buna actrita intr-un rol secundar si distins cu alte opt nominalizari la Premiile Academiei Americane de Film; acesta a devenit peste timp un reper pentru cinematografia de peste ocean, cu o influenta simtita generatii mai tarziu, unul dintre exemple fiind celebrul schimb de replici din Pulp Fiction al lui Quentin Tarantino. Spectatorii AIFF vor avea ocazia sa vada sau sa revada Bonnie si Clyde pe marele ecran in cadrul editiei de anul acesta.

Programul complet al proiectiilor din cadrul celei de-a 5-a editii AIFF si noutatile despre filmele si evenimentele din festival vor fi anuntate in zilele ce urmeaza si vor putea fi regasite pe filmedefestival.ro si pe paginile de Facebook si Instagram ale festivalului.

American Independent Film Festival este organizat de Asociatia Cinemascop si aduce in fiecare an cele mai noi, creative si originale filme americane de cinema publicului din Romania, organizeaza workshopuri, dezbateri, master-classuri cu cineasti si actori reputati, printre oaspetii editiilor anterioare numarandu-se: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Kent Jones, Roberto Minervini, Benh Zeitlin, Jacques Audiard, Kirill Mikhanovski, Merawi Gerima, Maya Hawke sau Sebastian Stan.