SCARA, un nou film romanesc despre destinul unui actor roman celebru, intra in cinematografe din 15 octombrie 2021!

Regizat de Vlad Paunescu, SCARA are in distributie actori consacrati, dar si noile vedete ale scenelor bucurestene. Filmul urmareste parcursul unui tanar venit din provincie la Bucuresti, unde devine unul dintre cei mai talentati actori ai generatiei sale, un star al anilor ’80, iar apoi o figura marcanta a evenimentelor din jurul Revolutiei si Mineriadei. Inspirat din fapte reale, filmul este construit pe mai multe planuri si surprinde perfect o epoca: viata in teatrele bucurestene si magia din jurul unui spectacol legendar (Karamazovii, de la Teatrul Nottara), demolarile bisericilor de catre comunisti sau zbuciumul interior al personajului principal, un rebel tot mai constrans de regim. Distributia filmului este condusa remarcabil de Eduard Trifa, aflat la primul rol principal in lungmetraj, dupa ce a devenit cunoscut pe scenele de teatru din Bucuresti.

E important ca toti sa intelegem gravitatea pasivitatii si cred ca Scara ne arata foarte bine care sunt efectele tacerii, dar si ale rebeliunii. Am jucat un om din aceeasi bransa, un actor, deci multe din trairile lui – de la drumul din provincie pana in Bucuresti, intrarea intr-un teatru nou, adaptarea la un nou colectiv – le-am simtit si eu. Chiar daca vremurile pe care personajul le traieste au fost mult mai complicate decat cele pe care le traiesc eu, am incercat sa inteleg si sa redau pe ecran revolta lui Andrei – in fata regimului, in fata oamenilor – dar si revelatia din final, care l-a apropiat definitiv de credinta,” declara Trifa.

Distributia SCARA numara peste 80 de personaje si este completata de actori tineri ca Voica Oltean, Ana Maria Guran, Ada Gales sau Ioana Bugarin, dar si de actori consacrati: Horatiu Malaele, Valentin Teodosiu, Ioana Craciunescu, Nicodim Ungureanu, Ion Andrei Ionescu, Magda Catone sau Dragos Galgotiu (regizor de teatru aflat la debut ca actor in lungmetraj).

Regizorul Vlad Paunescu dedica acest film tuturor facatorilor de spectacole: „Am trait si eu si sotia mea Oana Paunescu (care semneaza costumele filmului) printre actori, regizori, creatori de teatru, film sau arta. Dorinta mea a fost sa le dedicam lor acest film. Le multumesc ca exista, pentru ca fara ei nu as fi existat nici eu, nici sotia mea. Am ales sa spun aceasta poveste pentru ca face parte din trecutul meu, am trait acele vremuri, alaturi de oamenii a caror destine am incercat sa le transpun acum pe ecran. Cred ca este o istorie importanta, care trebuie stiuta mai ales de tinerii nascuti dupa Revolutie, ca sa nu se mai repete”.

Scenariul filmului este semnat de Vlad Paunescu si Constantin Chelba, scenografia de Sorin Dima, iar costumele de Oana Paunescu. Operatorul filmului este Alex Sterian, iar montajul le apartine Corinei Stavila si lui Mihai Cosmin Popa.

SCARA a avut proiectii sold-out la TIFF si la TIFF Oradea, iar din 15 octombrie va putea fi vizionat in cinematografele din toata tara. Programul proiectiilor va fi anuntat pe pagina de Facebook a filmului.

SCARA este o productie Castel Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei. Distribuit de Transilvania Film.