Mai sunt doar trei zile din acest an, asa ca este timpul pentru topul serialelor mele preferate din 2021.

1. Gomorra

Serialul meu preferat despre Mafia din Italia a ajuns la final anul acesta 🙁 a fost un sezon magnific, culminand cu lupta finala dintre Genny (Salvatore Esposito) si Ciro (Marco D’Amore). O sa imi fie dor de familia Sevastano, de scenariul incredibil realizat de Roberto Saviano, de intensitatea scenelor si de interpretarile perfecte ale actorilor. Gomorra este un serial remarcabil care va ocupa un loc fruntas in topul celor mai bune seriale din istorie.

2. Succession

Trebuie sa recunosc ca majoritatea episoadelor din acest sezon nu mi-au placut la fel de mult ca cele din primele doua, dar a Succession reusit sa isi revina (cu brio chiar) la final. In timp ce Kendall (Jeremy Strong) incearca in zadar sa demaste toate faradelegile savarsite de Waystar RoyCo, Shiv (Sarah Snook) si Roman (Kieran Culkin) continua sa lupte murdar pentru rolul de CEO al companiei familiei; totodata, patriarhul familei, Logan roy (Brian Cox) ne arata a 654-a oara ca nu isi iubeste deloc copiii, pe care ii considera slabi, incapabili si oportunisti. Succession este un serial despre vietile unor oameni incedibil de bogati si foarte antipatici care, desi nu ar trebui sa aiba probleme reale, sunt complet nefericiti (sau nemultumiti, dupa caz).

3. Mare of Easttown

Absolut minunata aceasta miniserie dramatica, Kate Winslet facand inca un rol admirabil pentru a castigat un bine-meritat Premiu Emmy. Nu cred ca a existat vreun lucru care sa nu imi placa la aceasta crime drama intensa, plina de emotie si deloc previzibila, care te tine cu sufletul la gura pe tot parcursul celor 7 episoade.

4. Ted Lasso

Si in 2021, comedia Ted Lasso ramane cel mai frumos serial feel-good! Fiecare episod abunda de emotie si bunatate, Jason Sudekis este atat de haios si incantator in continuare, restul distributiei nefiind mai prejos deloc: Hannah Waddingham in rolul Rebeccai, adorabilul cuplu format din Roy Kent (Brett Goldstein) si Keeley Jones (Juno Temple), antrenorul secund Beard (Brendan Hunt) sau fotbalistul Jamie Tartt (Phil Dunster) – toti formeaza o mare familie divina. Nu am cuvinte sa descriu cat de mult imi place acest serial, inca de la aparitia sa 🙂

5. What We Do in the Shadows

Abia de curand am reusit sa vad cele trei sezoane aparute din aceasta comedie neagra/ horror excelenta. Filmat in stil mockumentar, What We Do in the Shadows prezinta vietile a trei vampiri, Nandor (Kayvan Novak), Laszlo (Matt Berry) si Nadja (Natasia Demetriou), care traiesc alaturi de vampirul energetic Colin Robinson (Mark Proksch) si Guillermo (Harvey Guillén), asistentul lui Nandor in Staten Island din New York. Bineinteles ca acestia trec prin niste intamplari complet hilare incercand sa duca o viata cat mai normala, alaturi de alti oameni si sa nu fie ucisi de alte creaturi ale intunericului. Actorii joaca incredibil, reusind sa creeze niste antieroi (sangerosi si egoisti) pe care nu ai cum sa NU ii iubesti.

6. Dopesick

Cele mai tulburatoare miniserii sunt cele bazate pe cazuri adevarate, iar Dopesick este exemplul perfect al unui astfel de show. Creatorul Danny Strong a facut un efort considerabil pentru a reda, in 8 episoade dense, criza opioidelor din S.U.A. cauzata de abuzul de medicamente pe baza de prescriptie, precum Oxycontin si rolul major pe care l-a avut Compania Purdue Pharma in aceasta tragedie. Actiunea serialului se desfasoara pe mai multe planuri temporale, din prisma mai multor personaje cheie: Richard Sackler (Michael Stuhlbarg), personaj aproape caricatural, reprezentant al raului si lacomiei, cel care s-a ocupat de maketingul excesiv al medicamentului OxyContin la Purdue Pharma; un doctor (Michael Keaton) care devine dependent de narcotice, un reprezentat medical ambitios, dar care nu poate ignora aparitia epidemiei; o tanara care lucreaza in mina (Kaitlyn Dever) si doi angajati federali (Peter Sarsgaard si Rosario Dawson), care incearca sa doboare masinaria Sackler.

7. Dr. Death

O alta miniserie bazata pe un caz adevarat este Dr. Death; bazat pe podcastul cu acelasi nume, serialul prezinta cazul Dr. Christopher Duntsch (Joshua Jackson), un neorchirurg din Texas care a omorat doi pacienti si a mutilat multi altii… asta pana cand Robert Henderson (Alec Baldwin), chemat sa repare una dintre operatiile dezastruoase ale lui Duntsch, isi da seama de pericolul pe care il reprezinta narcisitul medic criminal si, impreuna cu cu un coleg, Randall Kirby (Christian Slater), lupta pentru ca dreptul sau de libera practica sa fie retras. In timp ce investigheaza esecurile multiple ale Dr. Christopher Duntsch, cazul devine unul penal si ajunge in mainile tanarului procuror Michelle Shugart (AnnaSophia Robb), care va face tot posibilul pentru a-l opri pe Duntsch pentru totdeauna.

8. The Good Fight

Am vazut foarte tarziu sezoanele 4 si 5, uitasem parca de acest serial exceptional, pe care il iubesc. Creatorii acestuia, (geniile) Robert si Michelle King reusesc sa ne impresioneze cu fiecare sezon al acestei legal drama, mereu actual, fresh, foarte inteligent si niciodata plictisitor. Distributia este, de asemenea, formidabila: Christine Baranski in rolul lui Diane Lockhart – unul dintre cele mai fenomenale personaje feminine din istoria serialelor, Audra McDonald (Liz Reddick), Cush Jumbo (Lucca Quinn), Sarah Steele (Marissa Gold), Delroy Lindo (Adrian Boseman) sau preferatul meu, Zach Grenier (David Lee). De abia astept sezonul 6!

9. Hacks

Unul dintre serialele noi din 2021 de la care aveam mari asteptari si care nu m-a dezamagit absolut deloc este aceasta comedie haioasa, ciudata, isteata si plina de emotie. Minunata Jean Smart este Deborah Vance, o comediana veterana plina de succes, denumita „Regina Las Vegas-ului“. Dupa ce propietarul cazinoului o anunta ca ii va reduce noptile in care va aparea pe scena, agentul ei, Jimmy (Paul W. Downs) ii propune sa angajeze o tanara scenarista de comedie cu ajutorul careia sa isi improspateze materialul. Aceasta este Ava (Hannah Einbender), o tanara de 25 de ani care a fost „anulata” in urma unui tweet nefericit. Bineinteles ca relatia dintre cele doua incepe cu stangul, Deborah si Ava nedorind neaparat sa se schimbe in vreun fel, pentru a lucra impreuna in mod productiv. Dar, fiind vorba despre un show de comedie, ele reusesc nu numai sa gaseasca un punct comun, ci sa creeze o relatie de prietenie care le va ajuta sa se maturizeze (pe Ava) si sa isi confrunte trecutul dureros, prin comedie. Hacks este un serial de suflet in primul rand datorita interpretarilor superbe ale celor doua eroine, scenariului proaspat & hilar si a mesajului impresionant pe care il are acesta.

10. Yellowjackets

Un alt serial proaspat aparut care ma fascineaza este Yellowjackets; este un mix perfect intre o poveste de supravietuire, drama plina de mister, thriller/ horror sangeros si o poveste despre maturizare (fortata si traumatizanta in acest caz). In 1996, avionul privat care ducea o echipa de fotbal de fete din New Jersey (Yellowjackets) la campionatele nationale se prabuseste in pustietatea din Canada; printre acestea se afla capitanul echipei, populara Jackie (Ella Purnell), asistenta capitanului, Misty (Samantha Hanratty), eleva de 10 Shauna (Sophie Nélisse), ambitioasa Taissa (Jasmin Savoy Brown) si rebela Natalie (Sophie Thatcher). In 2021, putinele supravietuitoare acum adulte ale celor 19 luni de iad, interpretate fantastic de Melanie Lynskey, Tawny Cypress, Christina Ricci si Juliette Lewis, primesc un bilet care ameninta ca va aduce la lumina ce s-a intamplat cu adevarat in salbaticie. Yellowjackets este impecabil realizat, regizat si jucat; socant si tulburator, acest serial ma impresioneaza profund cu fiecare episod.

Mentiuni speciale: Insecure (SPELNDID ultimul sezon), Black Monday, Four Weddings And A Funeral, Breeders, Dexter: New Blood, McMafia, The Bold Type.