Odata cu pandemia, multa vreme cinematografele au fost inchise, asa ca nu ne-am putut bucura de minunata experienta a vizionarii unui film pe marele ecran. In prezent, cinematografele din tara sunt deschise, la o capacitate redusa, asadar va recomand sa vedeti cat mai multe filme, printre care:

1. Scream (premiera in Romania: 14 ianuarie 2022)

Daca aveti chef de un film horror, cum am eu mereu, va recomand a 5-a parte a francizei horror Scream; acesta urmareste povestea unei femei (Sidney Prescott) care se intoarce in orasul natal cu intentia de a afla identitatea autorului unei noi serii de crime salbatice. Hello, Sidney! se va auzi din nou pe marile ecrane.

Filmul este regizat de Matt Bettinelli-Olpin si Tyler Gillett, avandu-i in distributie pe Jenna Ortega, Jack Quaid, Courteney Cox, Neve Campbell, Kyle Gallner.

2. 355 (premiera in Romania: 7 ianuarie 2022)

Cel mai recent film al regizorului Simon Kinberg, maestrul filmelor de actiune (Deadpool, X-Men) este 355, un thriller de spionaj ce reuneste o echipa de actrite formidabile.

Cand o arma secreta cade in mainile mercenarului, agentul CIA Mason „Mace” Brown (Jessica Chastain) trebuie sa-si uneasca fortele cu rivalul agent german Marie (Diane Kruger), fost aliat MI6 si specialistul in cele mai noi tehnologii, Khadijah (Lupita Nyong’o). Impreuna cu psihologul columbian Graciela (Penélope Cruz), pornesc intr-o misiune letala si vertiginoasa de a recupera arma, incercand sa fie cu un pas inaintea unei femei misterioase, Lin Mi Sheng (Fan Bingbing, X-Men: Days of Future Past).

3. The Matrix Resurrections (premiera in Romania: 24 decembrie 2021)

Mult asteptata continuare a filmelor care au revolutionatul genul science-fiction reuneste vedetele originale Keanu Reeves si Carrie-Anne Moss in rolurile emblematice pe care le-au facut celebre: Neo si Trinity.

In Matrix: Renasterea, ne intoarcem la lumea a doua realitati: una, viata de zi cu zi; celalalta, ce se afla in spatele ei. Pentru a afla daca realitatea lui este o constructie fizica sau mentala si pentru a se cunoaste cu adevarat, domnul Anderson va trebui sa urmareasca inca o data iepurele alb. Si daca Thomas/ Neo a invatat ceva, aceasta este ca alegerea, desi o iluzie, este singura cale de iesire sau de intrare in Matrice. Desigur, Neo stie deja ce are de facut. Dar ceea ce nu stie inca este ca Matricea este mai puternica, mai sigura si mai periculoasa decat oricand. Deja vu.

4. Spencer (premiera in Romania: 17 decembrie 2021)

Kristen Stewart joaca rolul Printesei Diana in noul film al regizorului Pablo Larraín, a carui actiune are loc in decembrie 1991. Casatoria Printului si a Printesei de Wales s-a racit de mult. Desi zvonurile despre infidelitati si despre un divort continua sa apara, in aparenta se pastreaza linistea pentru sarbatorile de Craciun la Sandringham Estate. Se mananca, se bea, se trage cu arma, se vaneaza. Diana cunoaste reteta. Anul acesta, lucrurile vor sta altfel.

5. No Time to Die (premiera in Romania: 1 octombrie 2021)

Cu acelasi Daniel Craig in rolul agentului secret 007, pentru ultima data, filmul a fost gandit ca un punct culminant al universului Bond, potrivit regizorului Cary Joji Fukunanga. James Bond nu numai ca este nevoit sa se adapteze lumii moderne a spionajului – pe care pare sa nu o cuprinda cu usurinta – dar se si loveste de cea mai grea si traumatica provocare dintre toate. Insa nu porneste singur in aceasta aventura. Din distributie mai fac parte si Ana de Armas, Naomie Harris, Ralph Fiennes, Léa Seydoux, Rami Malek.

Actiunea din No Time to Die/ Nu e vreme de murit are loc la cinci ani dupa Spectre, premisa de la care porneste noul film din seria 007 fiind ca super agentul s-a retras din viata agitata. Insa, clipele sale de liniste sunt brusc intrerupte cand Felix Leiter, un vechi prieten din CIA, apare in peisaj si ii cere ajutorul. Deodata, o misiune aparent simpla, de extragere a unui om de stiinta rapit, se transforma intr-una cu mult mai periculoasa decat era de asteptat si il poarta pe Bond pe urma unui raufacator misterios care e inarmat cu o noua tehnologie de lupta ce poate avea efecte devastatoare asupra omenirii.

6. The King’s Man (premiera in Romania: 24 decembrie 2021)

Daca aveti chef de un film care imbina perfect actiunea cu drama si latura istorica, The King’s Man este alegerea perfecta. Cei mai mari tirani si asasini ai lumii pun la cale un razboi care ar urma sa extermine milioane de oameni. Cineva va trebui sa fie mai rapid pentru a-i putea opri – aici va interveni prima agentie de informatii din lume. Aaron Taylor-Johnson, Gemma Arterton, Ralph Fiennes, Matthew Goode, Tom Hollander, Rhys Ifans fac parte din distributia filmului regizat de Matthew Vaughn.

7. Malmkrog

Noul film al lui Cristi Puiu se afla pe locul 4 pe lista cu cele mai bune 10 filme ale anului 2020 realizată de echipa Cahiers du Cinéma, castigand Premiul Encounters pentru cea mai bună regie la Festivalul International de Film la Berlin in 2020, Premiul pentru cel mai bun scenariu si premiul pentru cel mai bun film la Sevilla.

E sfarsit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult in proprietatea unor nobili inruditi cu familia Rurikovici, cativa aristocrati s-au intalnit pentru a petrece Craciunul impreuna. Sunt cinci la numar, si fiecare pare sa apartina unei alte lumi. Olga, cea mai tanara dintre ei, se ocupa cu editarea de carti religioase; Nikolai, logodnicul Olgai, e filosof; Ingrida este sotia generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politician in ascensiune; Madelaine este o celebra pianista. Undeva, intr-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi – batran, orb si obligat sa stea la pat din pricina unei paralizii – se afla sub ingrijirea unei sore medicale. Imediat dupa micul-dejun, cei cinci se intorc la obisnuita lor partida de whist si la vesnicele discutii, care ii sunt asociate in mod traditional.

De-aceasta data, insa, controversa pe care o starneste titulatura de “armata intru-Hristos” nu pare sa conduca la un consens oarecare, ba dimpotriva, ia proportii, se ramifica, deschizand noi si noi teme, continuandu-se in timpul pranzului si intrand in impas la ora ceaiului. Nimic din ceea ce se intampla in acest Ajun de Craciun nu pare sa contina semnele cataclismului.