Mame paralele/ Madres paralelas, scris si regizat de Pedro Almodóvar, cu Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Rossy de Palma si Julieta Serrano in distributie, va avea premiera in cinematografele din Romania pe 1 aprilie 2022, distribuit de Independenta Film.

Prezentat in premiera internationala in deschiderea Festivalului de Film de la Venetia 2021, Mame paralele i-a adus lui Penelope Cruz prestigiosul Coppa Volpi pentru cea mai buna actrita si o nominalizare la Premiile Oscar 2022.

Janis (Penélope Cruz) si Ana (Milena Smit), doua femei singure, care au ramas gravide accidental, se intalnesc pe coridorul spitalului in care urmeaza sa nasca. Janis, o femeie la varsta a doua, nu are regrete si se simte implinita. Ana, in schimb, adolescenta, este speriata si traumatizata. Putinele cuvinte pe care cele doua femei le schimba de-a lungul orelor de asteptare creeaza intre ele o legatura stransa, pe care destinul o va complica, iar vietile lor se vor schimba iremediabil.

Catalogat de publicatia britanica The Guardian drept o experienta emotionala intensa, Mame paralele vorbeste despre familie, stramosi, maternitate imperfecta, memorie si adevar istoric.

Pedro Almodóvar, autorul filmului, a inceput sa lucreze la scenariu inca din anii ‘90: in 1999, in timpul turneului de promovare pentru Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre, i-a propus lui Penélope Cruz rolul tinerei Ana, iar zece ani mai tarziu a plasat un poster cu titlul filmului intr-o scena din Imbratisari frante/ Los abrazos rotos. In timpul pandemiei a rescris scenariul, iar filmarile au avut loc in prima parte a lui 2021.

Desi contine elemente specifice melodramei, am decis inca din faza de scenariu ca Mame paralele va fi o drama intensa, greu de jucat si cu o protagonista departe de a fi un model de urmat, dar care tocmai din acest motiv ma atrage. Janis este cel mai dificil rol pe care Penélope Cruz a trebuit sa-l joace vreodata, cu sau fara mine, si probabil si cel mai dureros. Rezultatul este splendid, Penélope a dat, ca de obicei, tot ce era mai bun. Alaturi de ea, tanara Milena Smit devine marea revelatie a acestui film. Puritatea si inocenta personajului ei (Ana), accentueaza partea intunecata a lui Janis. Ambele sunt excelent acompaniate de Aitana Sánchez Gijón si Israel Elejalde. La final, ei formeaza o mare si diversa familie, un lucru neasteptat, real si autentic.” – spune Pedro Almodóvar.

Mame paralele/ Madres paralelas este cel de-al 22-lea lungmetraj semnat de Pedro Almodóvar. Producatorul filmului este Agustín Almodóvar, director de imagine José Luis Alcaine, cu care Almodóvar a mai lucrat si la Dolor y gloria sau Volver, iar muzica este semnata de Alberto Iglesias, nominalizat la Oscar pentru cea mai buna coloana sonora originala.