Din 27 aprilie 2023, Love & Death/ Dragoste si moarte prezinta, pe parcursul a 7 episoade ce vor fi difuzate pe HBO Max, o poveste tragica, inspirata din fapte reale, care a avut loc intr-un mic oras american, in urma cu peste 40 de ani.

Creat si scris de David. E Kelley, seria limitata Love & Death/ Dragoste si moarte, o coproductie HBO Max si Lionsgate, reuneste echipa producatorilor executivi care a adus pe micile ecrane succesele Big Little Lies si The Undoing.

Fascinat de investigatia publicata in 1984 despre o femeie din Texas, Candace “Candy” Lynn Montgomery, David. E Kelley a citit cartea care examineaza amanuntit aceasta tragedie – Evidence of Love (2018), scrisa de Jim Bloom si John Atkinson si a prezentat-o producatorilor de la Blossom Films cu care colaboreaza – Nicole Kidman si Per Saari (Big Little Lies, The Undoing). Cei trei au decis sa adapteze povestea, indepartandu-se de sfera clasica a unui serial politist.

Am fost absorbit de personaje si de patologia lor, juxtapusa acestui oras bucolic, cald si familiar. Totul m-a atras – locul, oamenii si, bineinteles, complotul nebunesc. Cand ma gandesc sa fac vreo serie, ma intreb in primul rand „De ce?” Daca povestea are o intriga puternica, personajele au potentialul de a distra si provoca, am niste puncte bune de plecare. Ma pot raporta la aceste personaje. Și eu am crescut intr-un oras mic. Am fost la acele biserici, am vazut oameni cantand in coruri si socializand la picnicuri. Am simtit ca le cunosc mediul. În acelasi timp, nu stiam ce sunt capabili sa devina unii dintre ei, in special Candy”, spune David. E Kelley.

Acesta s-a apucat de scris scenariul in decembrie 2020, cu intentia de a finaliza toate cele sapte episoade de cate o ora, iar Glatter a inceput sa caute locatiile din Texas in mai 2021 si a dat startul filmarilor in septembrie 2021, in zona Austin, la cateva ore distanta de locul in care a avut loc crima in urma cu 42 de ani.

Pentru Lesli Linka Glatter (producatoare executiva si regizoare a 5 episoade) a fost, in primul rand, necesar un echilibru regizoral intre umorul negru din spatele idilei dintre Candy si iubitul ei Andy, crima infioratoare, investigatia politiei si drama din sala de judecata. Alegerea distributiei potrivite a fost o provocare. Primul nume la care s-a gandit cand a citit scenariul a fost Elizabeth Olsen, a carei cariera „este o combinatie interesanta de filme independente provocatoare si proiecte comerciale de succes”, o actrita „incredibil de inteligenta, care vine din teatru si a studiat literatura rusa la NYU”, ideala pentru rolul Candy Montgomery care era „sufletul petrecerilor, dar total diferita in intimitate de ce arata lumii”.

Trebuie sa apar orice personaj pe care il interpretez, dar cu aceasta poveste, a existat provocarea suplimentara de a cunoaste efectul pe care l-au avut aceste evenimente asupra vietii atator oameni. Asadar, aproape ca trebuie sa elimin acea parte a creierului pentru ca, in timp ce spunem o poveste adevarata, tot spunem o poveste creativa”, marturiseste Elizabeth Olsen.

Pentru rolul lui Allan Gore (sotul lui Betty), Glatter l-a avut in minte pe nominalizatul la Oscar Jesse Plemons (The Power of the Dog), iar pentru rolul sotului inginer al lui Candy s-a gandit la Patrick Fugit (Almost Famous). Actrita nominalizata la Emmy Lily Rabe (American Horror Story) a fost distribuita in rolul lui Betty Gore; actorul nominalizat la Emmy Tom Pelphrey (Ozark) joaca rolul as avocatului Don Crowder care o apara pe Candy. Din distributie mai fac parte Krysten Ritter (Jessica Jones), Keir Gilchrist (Atypical) si Elizabeth Marvel (Homeland).

Producatorii executivi ai serialului sunt David E. Kelley, Matthew Tinker, Nicole Kidman, Per Saari, Lesli Linka Glatter (care a regizat episoadele 1, 2, 3, 4, 7), Michael Klick, Scott Brown, Megan Creydt si Helen Verno.