American Independent Film Festival (AIFF) revine pentru a 8-a editie cu cele mai recente si mai apreciate productii independente realizate in SUA, care vor putea fi vazute intre 7 si 13 iunie la Bucuresti si, in premiera anul acesta, in cadrul magic al Castelului Bran, pe 7 si 8 iunie.

Hit Man (Richard Linklater) va deschide festivalul, vineri, pe 7 iunie 2024, atat la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti, cat si in aer liber, in curtea Castelului Bran. Kinds of Kindness, cel mai recent film al lui Yorgos Lanthimos, care va avea premiera internationala pe 17 mai 2024, in Competitie la Cannes, va inchide festivalul de la Bucuresti, joi, 13 iunie 2024, cu doua proiectii simultane la Elvire Popesco si la Cinema Muzeul Taranului, cele doua sali din Bucuresti care gazduiesc proiectiile festivalului.

AIFF 8 organizeaza pentru prima oara in istoria festivalului si a Castelului Bran proiectii de filme in premiera, pe 7 si 8 iunie 2024, la lasarea serii, in curtea castelului. Propunerea AIFF 8 este cea de a reconecta publicul roman, dar si potentiali turisti straini, cu frumusetea cinema-ului in aer liber, accentuata de setting-ul unic si de atmosfera uluitoare a unuia dintre cele mai frumoase locuri din Romania.

AIFF 8 isi continua misiunea de a oferi publicul roman filme care sunt mai mult decat doar entertainment, de a intermedia dialogul publicului cu realizatorii peliculelor, de a cultiva experienta vizionarii de filme de cinema ca eveniment social, in mijlocul comunitatii si de a folosi cinematograful ca prilej de conectare si comunicare cu ceilalti, inclusiv prin popularizarea unor cauze sociale carora festivalul le doneaza, ca in fiecare an, incasarile din vanzarea de bilete”, Cristian Mungiu, director al AIFF.

Richard Linklater, unul dintre cei mai importanti regizori americani contemporani este cunoscut publicului, printre altele, pentru seria Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004) si Before Midnight (2013) si pentru ambitiosul proiect cinematografic Boyhood (2014) filmat de-a lungul a 12 ani. In Hit Man, un neo noir luminos, Glen Powell, un actor cunoscut mai degraba pentru blockbustere, interpreteaza rolul lui Gary Johnson, care duce o viata dubla de profesor si fals ucigas platit pentru Departamentul de Politie din New Orleans. Cu o capacitate extraordinara de a intra in pielea diferitelor personaje si personalitati, Gary ajunge sa se simta atras de una dintre potentialele criminale pe care trebuie sa le prinda, Madison, interpretata de Adria Arjona (True Detective 4). Pe masura ce Madison se indragosteste de una dintre identitatile de ucigas ale lui Gary – misteriosul Ron – aventura lor declanseaza o reactie in lant de jocuri de rol, inselaciune si mize tot mai mari. Scris in colaborare de Linklater si Powell si inspirat de o poveste adevarata incredibila, Hit Man este o comedie existentiala inteligenta despre identitate, care a avut premiera la Venetia si a fost in selectia de la Sundance. Filmul este distribuit in Europa de Est de Prorom.

Kinds of Kindness, in competitie la Cannes anul acesta, este o fabula contemporana triptica, cu care unul dintre cei mai captivanti regizori ai momentului, Yorgos Lanthimos, revine la mai putin de un an dupa succesul rasunator al filmului sau Poor Things. In Kinds of Kindness, trei povesti aparent distincte sunt intrinsec legate: cea a unui om fara optiuni care incearca sa preia controlul asupra propriei vieti, a unui politist ingrijorat ca sotia sa, care fusese data disparuta pe mare, s-a intors si pare o persoana cu totul diferita si a unei femei hotarate sa gaseasca pe cineva destinat sa devina un lider spiritual prodigios. Filmul are o distributie stelara: Emma Stone, care tocmai a luat Oscarul pentru Poor Things, Jesse Plemons (The Power of the Dog), Willem Dafoe (Poor Things) si Margaret Qualley (Once Upon a Time in Hollywood), fiecare dintre actori interpretand mai multe roluri in film. Kinds of Kindness este distribuit in Romania de Forum Film Romania si va avea premiera in cinematografe in data de 13 septembrie 2024.

Inrudit cu Les Films de Cannes à Bucarest, AIFF este un festival dedicat filmelor independente nord-americane, in afara conventiilor hollywoodiene. Proiectul a prezentat in Romania, de-a lungul celor sapte editii desfasurate pana acum, o selectie a celor mai recente productii independente realizate in SUA, apreciate de critica si selectate in circuitul marilor festivaluri nord-americane precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride ori Toronto sau la festivaluri mari ca Berlin, Venetia sau Cannes si a avut onoarea de a avea invitati actori de talie internationala precum Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Sebastian Stan, Mary-Louise Parker si regizori precum Roberto Minervini si Jacques Audiard, care au acceptat invitatiile de a fi prezenti la Bucuresti si de a impartasi experienta lor profesionala, dar si de viata, cu publicul. Festivalul a intermediat totodata conversatii live intre publicul cinefil bucurestean si unii dintre marii regizorii ai cinematografului american contemporan: Barry Jenkins, Sean Baker, Kent Jones, Paul Schrader, Benh Zeitlin sau Steven Spielberg.