Primăvara vine repejor în București cu numeroase evenimente frumoase, care îi vor scoate din casă nu numai pe cinefili 🙂 Eu de abia aștept Festivalurile de film de la noi, ca în fiecare an!

Image and video hosting by TinyPic

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului ONE WORLD ROMANIA revine anul acesta la București, între 16 și 22 martie 2015. Cea de-a 8-a ediție a festivalului aduce 42 de filme documentare din 28 de țări, majoritatea lor în premieră românească, filmele fiind împărțite în principalele secțiuni tematice: Demo+/-crație, Tovarășe capitalism, Războaie contra naturii, Adulți de nevoie, Traume, Focus: Africa.
Anul acesta motto-ul festivalului este „kino-maidan” – locul de unde pleacă privirile documentariștilor și către care se întorc filmele lor – la București, ca și la Sao Paulo sau la Kiev. Aruncăm o privire asupra maidanelor de pe 5 continente și îi așteptăm pe bucureșteni la proiecții și evenimente conexe să discutăm împreună despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societății în care trăim.

Proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc la Studioul Horia Bernea – Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco. Abonanamentele pot fi achiziționate de pe www.eventbook.ro, iar programul întreg al Festivalului îl găsiți aici.

Image and video hosting by TinyPic

Ediția cu numărul 24 a Festivalului Internaţional de Film DaKINO se va desfășura în perioada 26- 29 martie 2015 la București. Gala de Deschidere și Gala de Închidere DaKINO 24 vor fi găzduite de Cinema PRO pe 26 și respectiv 29 martie, iar proiecțiile din cadrul Festivalului de către Hollywood Multiplex București Mall între 26 şi 29 martie. Still Alice, pentru care Julianne Moore a câștigat Oscar-ul în acest an pentru rolul principal, va fi prezentat în premieră în România în deschiderea Festivalului Internațional de Film DaKINO, joi, 26 martie 2015, ora 20.00, la Cinema PRO. Filmul este proiectat în cadrul DaKINO 24 prin amabilitatea InterCom Film.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta și:

  • Wild, regia Jean-Marc Vallée, film ce a primit două nominalizări la Premiile Oscar, pentru Cea mai bună actriță în rol principal – Reese Witherspoon și respectiv pentru Cea mai buna actriță în rol secundar- Laura Dern. Filmul va fi proiectat în premieră în România prin amabilitatea Odeon Cineplex.
  • Boyhood, regia Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câștigat Premiul Oscar, Premiul BAFTA și Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Boyhood va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image ca Alegerea Irinei Nistor/ Irina’s Choice de la Premiile Oscar 2015. Intrarea la proiecție va fi liberă.

De asemenea, încântătoarele Maggie Smith și Judi Dench revin în sequel-ul The Second Best Exotic Marigold Hotel, alături de Richard Gere. Filmul va fi prezentat în premieră în România la DaKINO 24, prin amabilitatea Odeon Cineplex.

Kilipirim revine la Galeria Dalles!

Image and video hosting by TinyPic

Ediția din această primăvară debutează săptămîna viitoare: 25-29 martie 2015, expozanții vă așteaptă la standurile lor de la 10 dimineața pînă la 8 seara. Reducerile propuse de editori merg și pînă la 90%, iar intrarea este liberă. Kilipirim este cel mai important targ de carte cu discount, un concept care a debutat in 2005 si s-a bucurat de un mare succes inca de la prima editie. Eu zic să nu îl ratați 😉

Institutul pentru Fericire organizează pe 20 martie 2015, de la ora 20:00, la Connect Hub (Bd. Dacia, nr. 99, etaj 4) vizionarea filmului Hector and the Search for Happiness, un film semnat de Peter Chelsom, regizorul minunatului Serendipity.

Image and video hosting by TinyPic

Cea de a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Film București va avea loc in perioada 20-26 aprilie 2015 la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Primul titlu confirmat pentru ediția din acest an este filmul iranian Taxi, câștigător al Ursului de Aur și al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.

Image and video hosting by TinyPic

La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013) – filmate în mare secret în apartamentul personal și în casa unui prieten –, Taxi a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicției de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentință primită în 2010 din partea autorităților iraniene și contestată vehement de cineaști, directori de festivaluri și jurnaliști din întreaga lume. Păstrând regula spațiului închis, Jafar Panahi și actorii săi neprofesioniști, care sunt plimbați prin oraș de taximetristul-regizor și a căror identitate rămâne secretă, creionează un portret onest, amuzant și profund uman al Teheranului de azi.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Culturala CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu al României. Titlurile din competiția oficială, din secțiunea paralelă Panorama precum și evenimentele speciale ale Festivalului Internațional de Film București vor fi anunțate în curând.

Image and video hosting by TinyPic

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc în 2015 între 26 și 30 aprilie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din București, cu o selecție de filme puternice, dezbateri și evenimente speciale. Cea de-a patra ediție a festivalului va pune în discuție un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia și Ucraina, într-un program special. Programul Festivalului va fi disponibil în curând.