Primăvara vine repejor in Bucuresti cu numeroase evenimente frumoase, care ii vor scoate din casă nu numai pe cinefili 🙂 Eu de abia astept Festivalurile de film de la noi, ca in fiecare an!

Image and video hosting by TinyPic

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului ONE WORLD ROMANIA revine anul acesta la Bucuresti, intre 16 si 22 martie 2015. Cea de-a 8-a editie a festivalului aduce 42 de filme documentare din 28 de tări, majoritatea lor in premieră romanească, filmele fiind impărtite in principalele sectiuni tematice: Demo+/-cratie, Tovarăse capitalism, Războaie contra naturii, Adulti de nevoie, Traume, Focus: Africa.
Anul acesta motto-ul festivalului este „kino-maidan” – locul de unde pleacă privirile documentaristilor si către care se intorc filmele lor – la Bucuresti, ca si la Sao Paulo sau la Kiev. Aruncăm o privire asupra maidanelor de pe 5 continente si ii asteptăm pe bucuresteni la proiectii si evenimente conexe să discutăm impreună despre cateva dintre cele mai presante probleme ale societătii in care trăim.

Proiectiile din cadrul festivalului vor avea loc la Studioul Horia Bernea – Muzeul National al Țăranului Roman, Cinema Studio si Cinema Elvire Popesco. Abonanamentele pot fi achizitionate de pe www.eventbook.ro, iar programul intreg al Festivalului il găsiti aici.

Image and video hosting by TinyPic

Editia cu numărul 24 a Festivalului Internaţional de Film DaKINO se va desfăsura in perioada 26- 29 martie 2015 la Bucuresti. Gala de Deschidere si Gala de Închidere DaKINO 24 vor fi găzduite de Cinema PRO pe 26 si respectiv 29 martie, iar proiectiile din cadrul Festivalului de către Hollywood Multiplex Bucuresti Mall intre 26 şi 29 martie. Still Alice, pentru care Julianne Moore a castigat Oscar-ul in acest an pentru rolul principal, va fi prezentat in premieră in Romania in deschiderea Festivalului International de Film DaKINO, joi, 26 martie 2015, ora 20.00, la Cinema PRO. Filmul este proiectat in cadrul DaKINO 24 prin amabilitatea InterCom Film.

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta si:

  • Wild, regia Jean-Marc Vallée, film ce a primit două nominalizări la Premiile Oscar, pentru Cea mai bună actrită in rol principal – Reese Witherspoon si respectiv pentru Cea mai buna actrită in rol secundar- Laura Dern. Filmul va fi proiectat in premieră in Romania prin amabilitatea Odeon Cineplex.
  • Boyhood, regia Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a castigat Premiul Oscar, Premiul BAFTA si Globul de Aur pentru Cea mai bună actrită in rol secundar. Boyhood va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image ca Alegerea Irinei Nistor/ Irina’s Choice de la Premiile Oscar 2015. Intrarea la proiectie va fi liberă.

De asemenea, incantătoarele Maggie Smith si Judi Dench revin in sequel-ul The Second Best Exotic Marigold Hotel, alături de Richard Gere. Filmul va fi prezentat in premieră in Romania la DaKINO 24, prin amabilitatea Odeon Cineplex.

Kilipirim revine la Galeria Dalles!

Image and video hosting by TinyPic

Editia din această primăvară debutează săptămina viitoare: 25-29 martie 2015, expozantii vă asteaptă la standurile lor de la 10 dimineata pină la 8 seara. Reducerile propuse de editori merg si pină la 90%, iar intrarea este liberă. Kilipirim este cel mai important targ de carte cu discount, un concept care a debutat in 2005 si s-a bucurat de un mare succes inca de la prima editie. Eu zic să nu il ratati 😉

Institutul pentru Fericire organizează pe 20 martie 2015, de la ora 20:00, la Connect Hub (Bd. Dacia, nr. 99, etaj 4) vizionarea filmului Hector and the Search for Happiness, un film semnat de Peter Chelsom, regizorul minunatului Serendipity.

Image and video hosting by TinyPic

Cea de a XI-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti va avea loc in perioada 20-26 aprilie 2015 la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu. Primul titlu confirmat pentru editia din acest an este filmul iranian Taxi, castigător al Ursului de Aur si al Premiului FIPRESCI la Festivalul de la Berlin 2015.

Image and video hosting by TinyPic

La fel ca cele două filme anterioare, This Is Not a Film (2011) si Closed Curtain (2013) – filmate in mare secret in apartamentul personal si in casa unui prieten –, Taxi a fost realizat de Jafar Panahi in ciuda interdictiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentintă primită in 2010 din partea autoritătilor iraniene si contestată vehement de cineasti, directori de festivaluri si jurnalisti din intreaga lume. Păstrand regula spatiului inchis, Jafar Panahi si actorii săi neprofesionisti, care sunt plimbati prin oras de taximetristul-regizor si a căror identitate rămane secretă, creionează un portret onest, amuzant si profund uman al Teheranului de azi.

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), sub Înaltul Patronaj al Altetei sale Regale Principele Radu al Romaniei. Titlurile din competitia oficială, din sectiunea paralelă Panorama precum si evenimentele speciale ale Festivalului International de Film Bucuresti vor fi anuntate in curand.

Image and video hosting by TinyPic

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc in 2015 intre 26 si 30 aprilie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu din Bucuresti, cu o selectie de filme puternice, dezbateri si evenimente speciale. Cea de-a patra editie a festivalului va pune in discutie un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia si Ucraina, intr-un program special. Programul Festivalului va fi disponibil in curand.