Cea de-a 71-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc in perioada 819 mai 2018!

Image and video hosting by TinyPicPosterul Festivalului din acest an, inspirat din cultura pop, este realizat de Flore Maquin – un graphic designer de 27 de ani, pasionat de cinematografie, care lucreaza cu Universal Pictures, Paramount Channel, Europacorp, Wild Side si Arte la refacerea sau crearea de postere alternative ale unor filme.

Posterul prezinta scena unui sarut din filmul Pierrot le fou (1965) al lui Jean-Luc Godard, fiind inspirat de creatiile celebrului fotograf Georges Pierre (1927-2003). Acesta a imortalizat filmarile a peste 100 de productii, in cariera sa de 30 de ani, incepand cu Jacques Rivette, Alain Resnais si Louis Malle in 1960. Au urmat regizori faimosi ca Robert Enrico, Yves Robert, Claude Sautet, Bertrand Tavernier, Andrzej Żuławski, Andrzej Wajda si, bineinteles, Jean-Luc Godard.

Image and video hosting by TinyPicCate Blanchett va prezida Juriul Festivalului de Film de la Cannes din acest an; “I have been to Cannes in many guises over the years; as an actress, producer, in the marketplace, the Gala-sphere and in Competition, but never solely for the sheer pleasure of watching the cornucopia of films this great festival harbours,” a declarat celebra actrita de origine autraliana. “I am humbled by the privilege and responsibility of presiding over this year’s jury. This festival plays a pivotal role in bringing the world together to celebrate story; that strange and vital endeavour that all peoples share, understand and crave“. 

La categoria Un Certain Regard, Benicio del Toro va fi cel care va prezida Juriul din 2018. Nascut in Puerto Rico si crescut in Pennsylvania, talentatul actor din Usual Suspects (1995), Traffic (2001) sau Paradise Lost (2014) a facut parte din Juriul mare al festivalului acum 8 ani, sub indrumarea lui Tim Burton, acordand Premiul Palme d’or regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul pentru Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives.

Image and video hosting by TinyPic

De asemenea, in deschiderea Festivalului de Film de la Cannes de pe 8 mai 2018 va fi proiectat Everybody Knows (Todos Lo Saben); cel de-al 8-lea film regizorului iranian Asghar Farhadi este un thriller psihologic filmat in totalitate in spaniola, cu Penélope Cruz, Javier Bardem si Ricardo Darín in distributie. In ultimul deceniu, filmele lui Farhadi, scrise si regizate cu o maiestrie aparte, au castigat numeroase premii importante: A Separation (2011) – Ursul de Aur la Berlin, Globul de Aur pentru cel mai bun film strain si Premiul César, The Past (2013) – cea mai buna actrita la Cannes (Bérénice Bejo), The Salesman (2016) – cel mai bun scenariu si cel mai bun actor (Shahab Hosseini), dar si un Premiu Oscar pentru cel mai bun film strain.

Image and video hosting by TinyPic

Todos Lo Saben spune povestea Laurei (Penelope Cruz), care locuieste in Buenos Aires cu sotul si copiii ei. Acestia pleaca in satul natal din Spania al Laurei, pentru o sarabtoare in familie. Acolo, un eveniment neasteptat schimba pentru totdeauna cursul vietilor lor.