Cea de-a 9-a editie a Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc intre 19 si 28 octombrie la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Cinemateca Union si Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City.

Editia din 2018 incepe cu filmul care a deschis si Festivalul de la Cannes: Everybody Knows, cel mai recent film semnat Asghar Farhadi, marea vedeta a cinematografiei iraniene contemporane, singurul regizor cu doua Oscaruri pentru film strain la activ (A Separation – 2012 si The Salesman – 2016). Everybody Knows ii are in rolurile principale pe Penélope Cruz si Javier Bardem si spune povestea Laurei, care locuieste in Buenos Aires cu sotul si copiii ei. Acestia pleaca in satul natal din Spania al Laurei, pentru o sarabtoare in familie. Acolo, un eveniment neasteptat schimba pentru totdeauna cursul vietilor lor.

Tot in weekendul de deschidere a festivalului va putea fi vazut si Burning, film recompensat la Cannes cu premiul FIPRESCI si premiul Vulcan, pentru scenografie. Lee Chang-dong, scriitor, scenarist si pentru cativa ani chiar ministru al culturii in Corea de Sud, si-a inceput tarziu cariera de regizor, dar povestile dure si critice la adresa societatii l-au facut rapid remarcat. A ajuns in atentia criticilor de peste hotare in 1999, cu al doilea film al sau, Peppermint Candy, care a primit apoi invitatia de a fi prezentat in cadrul Quinzaine des Réalisateurs. In 2010, regizorul a revenit la Cannes cu filmul Poetry si a castigat premiul pentru scenariu. Inspirat dintr-o povestire scurta de Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic in care un scriitor aspirant si un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiasi fete.

Tot in premiera va fi prezentat si cel mai recent film al unui alt regizor-cult al Cannes-ului, Nuri Bilge Ceylan. La primul sau film dupa Palme d’Or-ul pentru Winter Sleep, regizorul continua pe aceeasi linie, a unor povesti care abunda in conversatii si idei, intr-un ritm cehovian, de data aceasta parasind campiile Anatoliei pentru un mic sat din nord vestul Turciei, in apropierea localitatii turistice Çanakkale. In The Wild Pear Tree, Ceylan spune povestea lui Sinan, un tanar cu veleitati de scriitor, care se intoarce in satul natal si face tot posibilul sa stranga bani pentru a fi publicat.

Tot din competitia oficiala de la Cannes, vom putea vedea BlacKkKlansman, cel mai recent film semnat Spike Lee si castigatorul Marelui Premiu al Juriului. Adaptat dupa memoriile lui Ron Stallworth, filmul spune povestea un politist afro-american din Colorado care a reusit sa se infiltreze in filiala locala a Ku Klux Klan. Lee reia aici tema rasismului, prezenta in multe dintre filmele lui, de la tragicomedia Do the Right Thing (1989), la biopic-ul Malcom X (1992) sau la documentarul 4 Little Girls (1997). In distributie ii gasim pe John David Washington, fiul cel mare al lui Denzel Washington si pe Adam Driver (Paterson). BlacKkKlansman va fi distribuit in Romania de Ro Image, avand premiera pe 26 octombrie.

Selectia Les Films de Cannes à Bucarest include si The Man Who Killed Don Quixote, controversatul film al lui Terry Gilliam, care a asteptat pana in ultima clipa sentinta unui tribunal francez pentru a putea fi prezentat, in afara competitiei, ca film de inchidere a festivalului de la Cannes. Totul a fost cauzat de un conflict intre Gilliam si producatorul sau, Paolo Branco, iar disputele juridice – cateva saptamani dupa proiectia de la Cannes o alta instanta a declarat ca filmul a fost difuzat fara drepturi, a interzis distributia lui in cinematografele franceze iar Terry Gilliam are de platit 10.000 de euro despagubiri – au distras atentia de la filmul in sine: „o poveste plina de inventivitate si anarhism ce ne aminteste de idealurile romantice in care lumea e populata de visatori care indraznesc sa sparga tiparele” (Time Out). The Man Who Killed Don Quixote va fi distribuit in Romania de Transilvania Film.

De la prima sa editie, Les Films de Cannes à Bucarest a prezentat toate filmele excentricului Gaspar Noé; regizorul care a scandalizat cu filmul sau emblematic Irreversible a revenit anul acesta in Quinzaine des Réalisateurs cu Climax, recompensat cu premiul Art Cinema Award. Climax este un film care combina atmosfera psihedelica din Enter the Void cu lascivitatea erotica din Love, intr-o poveste care primeste pe Variety subtitlul „Muzicalul Fame se intalneste cu Marchizul de Sade”. Filmul va fi distribuit de Independenta Film.