In acest an, 21 de regizori concureaza pentru marele premiu al Festivalului de Film de la Cannes! Multi dintre ei au deja in palmares prestigiosul Palme d’Or, doi dintre acestia castigandu-l de doua ori chiar, in timp ce alti (tineri) cineasti se afla pentru prima oara in Competitia Oficiala.

Corneliu Porumboiu, The Whistlers/ La Gomera

O sa incep bineinteles cu regizorul roman Corneliu Porumboiu care obtinea Camera d’Or in 2006 pentru A fost sau n-a fost?, o comedie despre cum a fost traita revolutia din 1989 intr-un oras de provincie. In 2009, acesta a fost premiat la Cannes cu trofeul FIPRESCI si cel al Juriului sectiunii Un Certain Regard, pentru filmul Politist adjectiv.

In 2019, acesta se afla pentru prima oara in Competitia Oficiala, La Gomera avandu-l in centru pe Cristi, un ofiter de politie care ajunge in insula La Gomera din Spania, pentru a invata limbajul “el silbo”, o forma de comunicare prin fluierat, specifica zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat in arest in Bucuresti. Filmul ii are in distributie pe Vlad Ivanov, in rolul principal, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazar si Sabin Tambrea.

 

Jim Jarmusch, The Dead Don’t Die

Cineastul american va deschide festivalul din acest an cu o comedie cu zombii, care se bucura de o distributie excelenta: Adam Driver, Bill Murray, Selena Gomez, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Austin Butler, RZA, Tilda Swinton, Tom Waits, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Rosie Perez si Carol Kane!

Desi nu a castigat Palme d’Or pana acum, Jarmusch a mai fost prezent in competitie cu filme precum Paterson (2016) si Only Lovers Left Alive (2013), obtinand Marele Premiu al Juriului la Cannes in 2015, pentru Broken Flowers.

 

Pedro Almodóvar, Pain and Glory

In mod ciudat, nici Almodóvar nu a castigat vreodata marele premiu la Cannes, celebrul scenarist si regizor spaniol aflandu-se in competitie pentru a sasea oara cu Pain and Glory.

Pentru All About My Mother (1999), Pedro Almodóvar a obtinut Premiul pentru regie, in timp ce excelentul Volver a primit Premiul pentru scenariu; Julieta (2016), The Skin I Live In (2011) si Broken Embraces (2009) au fost de asemenea prezente in Competitia Oficiala la Cannes.

 

Marco Bellocchio, The Traitor

Cineastul italian revine la Cannes dupa un deceniu cu The Traitor, o drama biografica despre Tommaso Buscett, membru al Mafiei siciliene si primul boss care a devenit informator pentru politie. Acesta a dezvaluit modul in care funcioneaza organizatia criminala, fiind un martor important in Maxi Trial, cel mai mare proces anti-mafie din istorie.

Alte filme ale lui Bellocchio care au participat in competitia oficiala sunt My Mother’s Smile (2002), The Nanny (1999), The Price of Homburg (1997), Enrico IV (1984) si A Leap in the Dark (1980).

 

Jean-Pierre si Luc Dardenne, Young Ahmed

Jean-Pierre si Luc Dardenne sunt printre putinii care pot spune cu mandrie ca au castigat nu unul, ci doua Palme d’Or pentru Rosetta (1999) si The Child (2005). Ultimul film din competitie al fratilor belgieni a fost The Unknown Girl in 2006, cei doi obtinand Marele Premiu al Juriului in 2011 pentru The Kid With a Bike.

 

Xavier Dolan, Matthias and Maxime

Tanarul cineast canadian de 30 de ani este deja un favorit la Cannes, It’s Only the End of the World (2016) si Mommy (2014) castigand Marele Premiu al festivalului, in timp ce Laurence Anyways si I Killed My Mother fiind extrem de bine primite de critici la categoriile Directors’ Fortnight si Un Certain Regard.

Arnaud Desplechin, Oh Mercy!

Regizorul francez a deschis festivalul in 2017 cu Ismael’s Ghost, concurand de multe ori pentru marele premiu cu filme precum as Jimmy P. (2013), A Christmas Tale (2008) si Esther Kahn (2000).

Oh Mercy!/ Roubaix, une Lumière este o crime drama care ii are in rolurile principale pe Roschdy Zem, Léa Seydoux, Sara Forestier si Antoine Reinartz.