Trebuie sa recunosc ca in 2022 am vazut mult mai multe seriale decat filme, desi multe dintre serialele pe care le urmaream saptamanal, in trecut, s-au terminat. A fost un an interesant din acest punct de vedere, cu toate ca, in opinia mea, productiile de calitate sunt din ce in ce mai putine…
Dar sa vedem care este topul serialelor mele preferate din 2022:

1. Bad Sisters (Apple TV+, 1 sezon)

Incet incet, Apple TV+ devine un concurent redutabil al celorlalte servicii de streaming, oferind show-uri TV valoroase, multe dintre ele aflandu-se si in acest top 🙂 Bad Sisters este serialul meu preferat din 2022, o comedie neagra (irlandeza) perfecta; realista, sublim interpretata, imprevizibila si avand un ritm alert impecabil, aceasta dezvaluie povestea surorilor Garvey – Eva (Sharon Horgan), Ursula (Eva Birthistle), Bibi (Sarah Greene) Becka (Eve Hewson) si Grace (Anne-Marie Duff). Aparenta sinucidere a sotului celei din urma, John Paul (Claes Bang), personaj eminamente odios, va deschide o investigatie a firmei de asigurari de viata si va scoate la iveala faptul ca oricare dintre surorile Garvey aveau atat motivul, cat si dorinta arzatoare de a-si ucide cumnatul. Creat de Sharon Horgan, Bad Sisters este un exemplu magnific de serial facut de, cu si pentru femeile puternice, complexe si absolut memorabile, care merita sa fie din ce in ce mai des la TV!

2. The Boys (Amazon Prime Video, 3 sezoane)

Nu ma asteptam absolut deloc ca un serial pe care l-am inceput intr-o doara, in ultimele zile ale anului 2022, sa ajunga unul dintre serialele mele preferate din acest an 😀 Principalul motiv pentru care sunt inca socata ca mi-a placut la nebunie The Boys este subiectul acestuia – supereroii. Filmele sau serialele de actiune, cu supereroi, mi se pare plictisitoare si inutile, asa ca le evit cu succes. Ma bucur insa ca i-am acordat o sansa acestui serial fenomenal, mult mai profund si intens decat ma asteptam, care m-a prins total de pe la al doilea episod si pe care l-am devorat (3 sezoane de cate 8 episoade) in cateva zile.

Creat de Eric Kripke si inspirat din cartea de benzi desenate cu acelasi nume realizata de Garth Ennis si Darick Robertson, The Boys prezinta lupta dintre o echipa de razbunatori si persoanele care au superputeri, dar care abuzeaza de acestea. Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Dominique McElligott, Jessie T. Usher, Chace Crawford, Laz Alonso, Tomer Capone, Karen Fukuhara si Nathan Mitchell joaca incredibil, nu am mai vazut demult o distributie variata atat de bine aleasa, care reuseste sa creeze cu usurinta personaje de neuitat. Sangeros, crud, spectaculos, extrem de amuzant, sexy si neiertator, The Boys reprezinta unul dintre cele mai impresionante seriale pe care le-am vazut in ultima vreme.

3. Black Bird (Apple TV+, 1 sezon)

Prima miniserie din acest top este bazata pe o poveste adevarata, inspirata din cartea autobiografica din 2010 a lui James Keene, In with the Devil: a Fallen Hero, a Serial Killer, and a Dangerous Bargain for Redemption.

Black Bird este un serial excelent datorita interpretarilor ireprosabile ale protagonistilor: Taron Egerton joaca rolul lui James ‘Jimmy’ Keene, fost star de fotbal american in liceu, care devine traficant de droguri in Chicago. El este arestat si, desi i se promisese o sentinta de 5 ani, este condamnat la 10 ani de inchisoare, fara posibilitatea eliberarii conditionate. Datorita carismei si naturii sale sociabile, FBI-ul ii ofera un targ: libertatea sa in schimbul mutarii intr-o inchisoare de maxima securitate si obtinerii unei marturisiri din partea lui Larry Hall (Paul Walter Hauser), posibil criminal in serie, pana la judecarea Apelului (si eliberarea) acestuia. In plus, regretatul actor Ray Liotta joaca unul din ultimele sale roluri – tatal lui Jimmy, fost politist corupt, care ce chinuie, in stilul sau, sa isi scoata fiul din inchisoare.

Black Bird este o miniserie intensa, captivanta si realista, cu o actiune perfect dozata de-a lungul celor 6 episoade si un cantec de final sublim – Lucky Man al lui The Verve.

4. The Good Fight (sezonul 6, HBO Max)

Din pacate, toate lucrurile bune au un sfarsit, iar The Good Fight a avut parte de un ultim sezon desavarsit. Creat de sotii Robert si Michelle King ca spinoff al genialului serial The Good Wife, aceasta drama mereu eleganta, isteata si actuala va ramane unul dintre cele mai reusite seriale din istorie.

Diane Lockhart (Christine Baranski), alaturi de Liz Reddick (Audra McDonald), Marissa Gold (Sarah Steele), Jay DiPersia (Nyambi Nyambi) si restul echipei lor de avocati din Chicago continua sa se confrunte cu realitatile din ce in ce mai ciudate ale societatii in care traim si cu situatii mai mult sau mai putin nebunesti. Cu un umor destul de sumbru si guest star-uri excelente – Eli Gold (Alan Cumming) este cred personajul meu preferat din orice serial, iar Ri’Chard Lane (Andre Braugher) a fost atat de imprevizibil si delicios, The Good Fight a fost, ca de obicei, o incantare absoluta.

5. The White Lotus (sezonul 2, HBO Max)

Primul sezon din White Lotus a fost cea mai mare dezamagire a anului 2021, din punctul meu de vedere. Nu am inteles deloc hype-ul din jurul noului serial, care mi s-a parut pretentios, iritant si lipsit de continut. De aceea, am ales sa vad cel de-al doilea sezon dupa ce au aparut toate cele 7 episoade pe HBO Max. Si am fost foarte placut surprinsa, pentru ca noile episoade au fost captivante, placute, cu personaje complexe si bine conturate, pe un fundal superb (Sicilia). La inceput, nu am fost neaparat interesata de misterul show-ului – cine era cadavrul din mare, ci de evolutia si interactiunea dintre personajele interesante ale sezonului 2.

Meghann Fahy (Daphne Sullivan) a fost electrizanta, am vazut o alta fata a lui Aubrey Plaza (Harper Spiller), de care imi place foarte tare, Will Sharpe (Ethan Spiller) si Theo James (Cameron Sullivan) au fost destul de convingatori, in timp ce Haley Lu Richardson (Portia), Sabrina Impacciatore (Valentina), Michael Imperioli (Dominic Di Grasso), Adam DiMarco (Albie Di Grasso), Beatrice Grannò (Mia) si Simona Tabasco (Lucia) au creat niste personaje multi-dimensionale, pe care le nu le vei uita usor. Ca un bonus, Tanya McQuoid-Hunt, interpretata foarte bine de Jennifer Coolidge, a fost mai putin agasanta decat in primul sezon.

6. What We Do in the Shadows (sezonul 4, FX/ HBO Max)

Jessica, o tipa de pe Youtube pe care o urmaresc de ani buni, vorbea cu sotul ei despre aceasta comedie care le place la nebunie, dar pe care nu stiu cui ar putea sa o recomande. Fix asta simt si eu despre What We Do in the Shadows, un mockumentar cu vampiri care este din ce in ce mai hilar si nebunesc. In sezonul 4, Laszlo (Matt Berry) devine o figura paterna pentru Baby Colin Robinson (Mark Proksch), Nadia (Natasia Demetriou) isi deschide clubul de noapte pentru vampiri mult visat, Nandor (Kayvan Novak) reuseste sa isi invie cele 37 de neveste pentru a-si da seama cine este aleasa inimii lui, iar Guillermo (Harvey Guillen) isi dezvaluie adevarata identitate sexuala, incercand sa aiba o viata separata de stapanul sau, Nandor.

7. Under the Banner of Heaven (miniserie, Hulu)

Aceasta miniserie formata din 7 parti, creata de scenaristul, Dustin Lance Black (Milk), laureat al Premiului Oscar, are in centru o poveste adevarata – uciderea violenta a unei tinere de 24 de ani, Brenda Lafferty (Daisy Edgar-Jones) si a fiicei ei de 15 luni, in luna iulie a anului 1984. Detectivii Jeb Pyre (Andrew Garfield) si Bill Taba (Gil Birmingham) vor investiga acest caz oribil, dezvaluind totodata violenta infioratoare comisa in numele credintei si cum Biserica LDS (Latter-Day Saints/ Mormona) a incercat sa-si ascunda membrii fundamentalisti radicali, dupa ce a interzis oficial poligamia (in 1890).

Brenda a intrat in familia Lafferty, cunoscuta drept familia Kennedy din Utah, casatorindu-se cu Allen (Billy Howle), unul dintre fiii patriarhului Ammon (Christopher Heyerdahl). Absolventa a Brigham Young University, ea spera sa devina jurnalist TV, fiind mai buna decat colegii ei barbati care i-au zis ca doar ei sunt in stare sa citeasca stirile pe micul ecran. Mai mult, ea a devenit vocea ratiunii in familia sotului ei, cand barbatii incepusera sa isi piarda mintile, invocand zei si idei radicale care i-au mancat de vii. Distributia este foarte bine aleasa, Daisy Edgar-Jones transpune atat caldura personajului Brenda, cat si taria ei interioara; Andrew Garfield joaca incredibil, mi-a placut foarte mult blandetea si delicatetea cu care l-a interpretat pe detectivul Pyre. Per total, Under the Banner of Heaven este o miniserie puternica si deloc comfortabila, la care te vei gandi mult timp dupa ce o vei termina.

MENTIUNI ONORABILE: 

Trying (sezonul 3, Apple TV+) – o frumusete de serial care imbina PERFECT comedia cu drama si in care Esther Smith & Rafe Spall joaca minunat. Un serial magnific despre iubire, familie, copii si viata in general. De vazut, neaparat.
* Vom avea parte si de sezonul 4!

Starstruck (2 sezoane, BBC Three/ HBO Max) – stiti ca serialele britanice sunt preferatele mele si ma bucur ca apar din ce in ce mai multe comedii excelente din partea lor. Creat de geniala Rose Matafeo, care este si protagonista lui, Starstruck este o comedie romantica actuala, foarte simpatica si plina de emotie. Abia astept sezonul 3!

Love Life (2 sezoane, ex HBO Max) – din pacate si din motive cel putin ciudate, cele doua sezoane ale serialului de tip antologie au fost scoase din grila HBO Max… ma bucur insa ca am apucat sa vad acest serial excelent realizat si interpretat, pe care l-am simtit la o intensitate neasteptata. Desi la inceput personajul principal al primului sezon, interpretat de Anna Kendrick, mi s-a parut complet banal, evolutia lui Darby m-a cucerit complet, devenind la final o eroina de care imi amintesc cu drag. Nici cel de-al doilea sezon,  avandu-l ca protagonist pe William Jackson Harper, nu a dezamagit.
*nu vom avea parte de sezonul 3, serialul a fost anulat.

RUXX (1 sezon, ex HBO Max) – de obicei, tind sa am 0 asteptari cand vine vorba de productii romanesti (filme sau seriale), asa ca am fost chiar socata de cat de mult mi-a placut RUXX. Este o productie autohtona atat de fresh, moderna si bine interpretata (Madalina Craiu este minunata), in care m-am bucurat sa vad locurile mele preferate din Bucuresti. Muzica aleasa, predominant romaneasca, este geniala, scenariul este interesant si captivant, cu toate ca nu este lipsit de clisee. Imi pare tare rau ca HBO a decis sa nu mearga mai departe cu sezonul 2 al acestui serial, pe care l-a si scos de pe platforma HBO Max 🙁

Minx – o comedie foarte simpatica despre o revista feminista porno din anii ’70. Ophelia Lovibond este adorabila in rolul idealistei Joyce, care nu stie inca nimic despre lumea reala si societatea in care traieste, Jake Johnson este Doug, barbatul care o va ajuta sa aduca la realitate visul ei cel mare – prima revista pentru femei puternice si independente, dar in conditiile lui (care sa si vanda bine) – o revista porno. Este un serial fun, plin de personaje haioase si fermecatoare, de care nu te plictisesti!
*al doilea sezon, desi a fost filmat in totalitate, isi cauta casa noua, dupa ce HBO a decis sa il anuleze…