American Independent Film Festival revine anul acesta la Bucuresti cu cea de-a 7-a editie care va avea proiectii in salile de cinema din Bucuresti, intre 21 si 24 aprilie 2023, la Cinema Elvire Popesco si Cinemateca Eforie si proiectii in aer liber, intre 23 si 25 iunie, la Roaba de cultura, in Parcul Herastrau. Totodata, AIFF va avea, intre 21 si 23 aprilie proiectii la Cluj, la cinematografele Arta si Victoria, editie locala prezentata de Fortech a GlobalLogic Company.

Ca in fiecare an, AIFF aduce publicului roman o selectie a celor mai bune filme independente americane, un tip de cinema care devine „din ce in ce mai performant si mai incitant cu fiecare an care trece” asa cum remarca si Eugene Hernandez – director al Sundance Film Festival – cel mai mare festival de gen din Statele Unite.

Productiile originale dezvoltate in afara sistemului hollywoodian reprezinta si anul acesta focusul festivalului, iar prima zi de proiectii va aduce publicului doua premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie si primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, in prezenta echipei.

„O Teyana Taylor fascinanta joaca in debutul in lungmetraj al regizoarei A.V. Rockwell – A THOUSAND AND ONE – o captivanta poveste de dragoste plasata in New York, un film despre maternitate si supravietuire intr-un oras aflat intr-o schimbare rapida.” observau cei de la The New York Times care continua: „lungmetrajul e ca o minune. Este un proiect mic doar in sens prozaic. E un film intim, uman, cu oameni obisnuiti ce duc lupte obisnuite”.

Desi se chinuie mutandu-se din adapost in adapost alaturi de fiul sau, Terry, in varsta de sase ani, Inez isi traieste viata dupa propriile reguli, fara regrete, in New York-ul anilor ’90. Atunci cand Terry este amenintat sa fie dat din nou in plasament, aceasta se hotaraste sa-l rapeasca.

A Thousand And Oneeste un portret tandru, adesea dureros, al legaturii instabile, dar iubitoare, dintre o mama si fiul sau, ambii scuipati din sistemul de plasament. Este, de asemenea, o ampla evocare a unui oras aflat in agonia gentrificarii accelerate si al politiei discriminatorii” a scris The Hollywood Reporter despre filmul ce va putea fi vazut in premiera nationala la American Independent Film Festival .7.

Bazat pe un scenariu dezvoltat in cadrul WRITE A SCREENPLAY FOR… (atelierul de dezvoltare de scenarii al AIFF), miniseria Spy/Master a fost inclusa in selectia Berlinale Series de anul acesta fiind primul proiect din Europa Centrala si de Est nominalizat in cadrul acestei competitii.

Incluzandu-l intr-o selectie de 7 seriale de neratat la Berlinale, Variety rezuma actiunea astfel: „in 1978, un spion din Est dezerteaza in Vest si asa incepe un joc de intre CIA, Securitate, KGB si Stasi.” Miniseria prezinta o saptamana din viata lui Victor Godeanu, mana dreapta a lui Nicolae Ceausescu si cel mai important consilier al acestuia, dar si un agent KGB sub acoperire care trebuie sa scape din Romania inainte sa fie deconspirat de doi agenti indarjiti de la Contraspionaj.

Productia HBO MAX ii are in distributie pe actorii: Alec Secareanu, Parker Sawyers, Svenja Jung, Ana Ularu, Laurentiu Banescu, Andreea Vasile, Nico Mirallegro, Iulian Postelnicu, Claudiu Bleont, Elvira Deatcu, Alexandra Bob si este scris de Adina Sadeanu si Kirsten Peters. Proiectia din cadrul festivalului va fi urmata de o sesiune de Q&A cu echipa miniseriei.

Abonatii HBO si HBO Max din Europa si SUA vor putea urmari Spy/Master din luna mai.

Festivalul continua sa-si asume si anul acesta misiunea de a aduce in discutie teme sociale si comunitare si de a dona catre cauze umanitare toate incasarile ce revin organizatorilor din vanzarea biletelor. Spectatorii sunt indemnati sa sustina aceste cauze prin prezenta la film si participarea la dezbaterile organizate in cadrul AIFF.