Bucharest Fashion Film Festival este primul eveniment din Romania plasat la intersectia dintre fashion, film si advertising. Editia din 2019 debuteaza joi, 11 aprilie, la Teatrul Odeon, cu vernisajul expozitiei multimedia A Fashion Film Lexicon. Aceasta isi propune un demers de identificare si exemplificare a conceptului de fashion film, un gen emergent, aflat la interferenta dintre video art, scurtmetraj si spot publicitar, care exploreaza tensiunea dintre artistic si comercial. Este exact aceasta tensiune cea care da nastere unei abundente de expresii creative. Pornind de la aceasta premiza, expozitia A Fashion Film Lexicon investigheaza rolul imaginii in miscare in promovarea modei contemporane, printr-o serie de productii, de la filme scurte cu o structura narativa bine definita la video-uri experimentale care se bazeaza pe efecte speciale sau pe abstractizarea imaginii. Selectia de filme este curatoriata de echipa creativa a festivalului cu intentia de a arata cele mai reprezentative exemple ale genului.

Daca filmele incluse in expozitia multimedia A Fashion Film Lexicon sunt productii in afara competitiei, si anul acesta, o serie de fashion films vor intra in competitie pentru cele trei premii ale festivalului: Cel mai bun film, Cea mai buna productie locala si un premiu special pentru inovatie in proiecte cu bugete mici, Fresh Perspectives. Din juriu fac parte: Nick Rees-Roberts (profesor la Sorbonne Nouvelle University din Paris si autor al volumului Fashion Film: Art and Advertising in the Digital Age), Katie Metcalfe (video commissioner al platformei NOWNESS si programator al Festivalului de Film Sundance), Marketa Uhlirova (istoric de arta si directorul festivalului Fashion in Film din Londra), Lil Bulgac (fashion director Harper’s Bazaar Romania), Andrei Iovu (redactor-sef Harper’s Bazaar Romania) si Alina Gavrila-Bortun (creative director Gavrila&Asociatii).

Filmele din competitie vor putea fi vizionate in doua calupuri, sambata si duminica, 13 si 14 aprilie, alaturi de o excelenta selectie de filme cult si documentare in premiera. Alaturi de documentarul McQueen (2018), un portret fascinant al vizionarului designer Alexander McQueen si cineconcertul The Inferno Unseen, care imbina spectaculos muzica electronica cu imagini pana acum nevazute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), iata ce mai putem vedea in cadrul festivalului:

Film ce a consacrat-o pe Chytilova drept una dintre vocile avangardiste ale cinemaului european, Daisies (1966) a fost interzis de autoritatile cehe dupa lansare, fiind descris de acestea drept un „vehicul al nihilismului” al unei regizoare cinice si neangajate politic si o expresie a lascivitatii. Numit mai tarziu „un documentar filosofic sub forma unei farse”, acest film capricios si remarcabil din punct de vedere vizual este, dupa cum aprecia Nicolas Rapold in The New York Times, plin de experimente cromatice si efecte de colaj impresionante, punctat de un umor suprarealist.

In Love, Cecil (2017), regizoarea Lisa Immordino Vreeland (Diana Vreeland: The Eye Has To Travel, Peggy Guggenheim: Art Addict) imbina imagini de arhiva cu fotografii si fragmente de jurnal, conturand astfel un portret sensibil al uneia dintre personalitatile marcante ale secolului trecut: Cecil Beaton, designer de costume si decoruri laureat cu Oscar, fotograf de moda, dar si fotograf oficial al casei regale britanice, scriitor si pictor.

Documentarul Celebration (2018) prezinta scene din culisele casei YSL, filmate timp de doi ani si jumatate, in apropiere de retragerea lui Yves Saint Laurent, o perioada punctata de numeroase celebrari organizate de Pierre Bergé in onoarea partenerului sau. Filmul a fost initial lansat in sectiunea Panorama la a 57-a editie a Festivalului de Film de la Berlin in 2007, dar Pierre Bergé, co-fondator al casei couture Yves Saint Laurent, a interzis distributia documentarului in timpul vietii sale. Filmul lansat in 2018, la 10 ani de la moartea lui Yves Saint Laurent, este o versiune reeditata de acelasi regizor, Olivier Meyrou.

Obscuro Barroco (2018), proiectat si premiat anul trecut la Berlinala, este o docu-fictiune despre gen si metamorfoza si un omagiu cinematografic adus unui taram al extremelor: Rio de Janeiro. Filmul urmareste traseul unei figuri emblematice pentru comunitatea transgender, Luana Muniz (1961-2017), si exploreaza cautarea sinelui pe fondul carnavalului si a luptelor politice, punand in discutie tema dorintei de transformare a corpului, atat la nivel intim, cat si social.

Cu fiecare noua editie, Bucharest Fashion Film Festival isi doreste sa puna bazele unui forum de discutii despre relatia dintre film si moda printr-o serie de mese rotunde, la care participa profesionisti internationali si locali din lumea filmului, a modei si a publicitatii. Subiectele editiei ating un spectru larg de teme, de la problemele cu care se confrunta tinerii designeri in drumul de la prototip la afacere (Scurt ghid pentru antreprenoriat in moda, RO), la rolul costumului in cinema (Fashion in Film: Costume as Visual Language, EN) si pana la viitorul fashion film-ului si noi forme de brand narration (On Branded Content and New Storytelling Devices, EN).

Biletele pentru proiectii si pentru cine-concertul The Inferno Unseen s-au pus deja in vanzare in reteaua Eventbook.